GAZETA WYBORCZA: În Donbas va lua naștere a doua Transnistrie

  • 24 Septembrie 2014 09:59
GAZETA WYBORCZA: În Donbas va lua naștere a doua Transnistrie

GAZETA WYBORCZA (Polonia). Kievul se pregătește de retragerea armamentului greu din zona de tampon, care va separa armata ucraineană de rebeli. Partea Donbasului controlată de ruși va deveni practic o Transnistrie ucraineană.

Kievul și liderii rebelilor au căzut sâmbătă de acord cu crearea "zonei de securitate" demilitarizate de-a lungul liniei de suspendare a focului potrivit situației din 19 septembrie. Zona tampon lată de 30 km se va întinde pe o adâncime de 15 km a teritoriilor controlate de Kiev și de rebeli. "Continuă pregătirile pentru retragerea echipamentului militar greu. Aceste activități pot fi văzute și de partea separatiștilor și a armatei ruse, dar nu sunt atât de intense" - a spus luni Andrei Lisenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare.

Aleksandr Zaharcenko, unul din liderii rebelilor, a spus luni că separatiștii își retrag deja o parte din armele lor pe acele porțiuni ale liniei de încetare a focului, unde procedează la fel și armata ucraineană. Ziariștii aflați în zona conflictului au confirmat că ambele părți au retras o parte din forțele lor. În primul rând, din zona tampon va fi înlăturat armamentul greu, adică artileria și transportoarele blindate cu tunurile de calibru de peste 100 mm. În plus, acordul interzice zborurile avioanelor militare deasupra zonei.

Zona tampon dintre o parte a Donețkului, pe care o ocupă separatiștii, și restul Ucrainei va ajuta la menținerea suspendării focului din 5 septembrie. În Ucraina i se spune "armistițiu ciudat" - din cauza numeroaselor incidente comise de rebeli și, în același timp, a lipsei de dorință a președintelui Petro Poroșenko de a recunoaște deschis că armistițiul a fost încălcat. "Au loc oarecare lupte, dar mor oameni incomparabil mai puțini decât înainte de suspendarea focului" - a explicat recent Poroșenko. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate, Lisenko, a spus luni că în noaptea de luni spre marți armistițiul a fost respectat de ambele părți, nu a murit niciun civil și nu au fost trase focuri de arme.

Zona de securitate va fi monitorizată de circa 350 de trimiși ai OSCE, care - potrivit declarațiilor neoficiale - vor fi echipați de germani cu zece drone de observare. Rebelii nu reușesc să se împace cu ideea că Kievul controlază în continuare aeroportul de lângă Donețk. Ei l-au asaltat de câteva ori de la anunțarea armistițiului și nu este exclus că vor încerca să-l smulgă de la ucraineni înainte de formarea zonei tampon.

Zona tampon va separa Ucraina de zona Donbas, căreia legea adoptată săptămâna trecută de Rada Supremă îi asigură (deocamdată pentru trei ani) "o ordine autonomă specială", adică practic o autonomie mare. Legea prevede pentru 7 decembrie alegeri locale în aceste teritorii, dar separatiștii nu au de gând să le facă așa cum spune Kievul. Luni au anunțat că deja în 2 noiembrie în alegerile generale vor fi alese parlamentele și președinții celor două "republici populare" autodeclarate - Donețk și Lugansk.

"Aceasta înseamnă că pe teritoriile ocupate de Moscova nimeni nu are de gând să facă alegerea deputaților pentru Parlamentul Ucrainei (26 octombrie). Mai mult, armistițiul va fi folosit de autoritățile de ocupație pentru legitimarea "Transnistriei din Donețk" - a comentat publicistul ucrainean Vitali Portnikov.

Transnistria este republica separatistă din Moldova, pe care o păzește un contingent militar rus. Conflictul înghețat privind Transnistria durează de peste 20 ani.

Înghețarea conflictului din Donețk nu exclude relațiile economice cu Kievul, nici libertatea de circulație a civililor prin zona tampon. Dar obținerea de către Ucraina a controlului deplin asupra acestui teritoriu devine puțin probabilă în viitorul previzibil.

Când deputații ucraineni l-au speriat pe Poroșenko că nu vor aproba legea lui privind statutul special pentru partea rebelă a Donbasului, acesta, în spatele ușilor închise ale lucrărilor, a replicat că alternativa este "războiul cu Rusia pe scară largă". La adunarea cu șefii fracțiunilor ar fi spus - potrivit unei părți a mediilor ucrainene - că Putin l-a amenințat cu ocuparea Mariupolului și cu o ofensivă până în Crimeea, dacă nu va respecta cele convenite în legea pentru Donbas.

"Aceasta este partea planului meu de pace. Am pierde sprijinul internațional, dacă nu l-am realiza" - așa a explicat Poroșenko în interviul televizat de duminică. Înghețarea conflictului este soluția promovată de Berlin, care cântă la vioara întâi în Uniune în problema Rusiei și Ucrainei. Săptămâna viitoare, UE va aprecia - potrivit celor stabilite anterior - implementarea planului de pace și eventual va revizui sancțiunile împotriva Rusiei. Germanii cer însă insistent retragerea totală a soldaților ruși din Donbas. Pentru decizia privind suspendarea măcar a unei părți din sancțiuni este nevoie de acordul unanim al celor 28 de țări ale Uniunii.

Articol de Tomasz Bielecki

Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău