Gazeta Wyborcza: "Flancul de Est al NATO trebuie întărit"

  • 05 August 2014 09:20
Gazeta Wyborcza:

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE

"Rusia a lansat exerciții militare de-a lungul frontierei cu Ucraina", notează Le Monde, care observă și că "Aceste evoluții riscă să accentueze îngrijorările puterilor occidentale".

NATO acuză Rusia că "provoacă" prin desfășurarea de avioane, scrie LA VANGUARDIA.  Organizația acuză Moscova că a desfășurat o sută de aparate militare în apropiere de frontiera cu Ucraina. În loc de a-și face partea care-i revine pentru scăderea tensiunilor, în special după tragica doborâre a avionului MH17, Rusia a ales să-și continue acțiunile provocatoare în apropierea frontierelor cu Ucraina, masând peste 12.000 de militari și desfășurând o sută de avioane militare în zonă ", a criticat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, citată de publicația spaniolă.

Între timp un semnal vine din Germania, care a anulat un contract militar cu Rusia", după cum informează Süddeutsche Zeitung. "Flancul de Est al NATO trebuie întărit", îl citează Gazeta Wyborcza pe șeful diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, care mai face o remarcă interesantă: "Sancțiunile impuse Rusiei sunt o dovadă - contrar celor gândite de Putin - "că Occidentul există ca o comunitate morală".

Barack Obama numește Rusia "un Ianus cu două fețe, care privește și spre Occident, și spre Orient". Într-un interviu pentru ziarul "The Economist", președintele Americii l-a calificat pe Vladimir Putin drept un factor generator de tensiuni grave, care va deveni periculos pentru Rusia pe termen lung.

The Telegraph este de părere că Vladimir Putin se confruntă cu dilema imperiu sau stat-națiune și se întreabă dacă liderul de la Kremlin este un jucător strategic sau încearcă să fie un naționalist rus. "Prăbușirea avionului malaiezian în estul Ucrainei este un moment de răscruce în era post-sovietică", adaugă ziarul britanic.

Și La Libre Belgique scrie despre "căutările penibile și riscante ale resturilor victimelor zborului MH17", iar New York Times se întreabă dacă "A fi rus înseamnă că nu trebuie niciodată să spui că-ți pare rău?".

"SUA și Europa ar trebui să înceteze să mai încerce să "înghețe" conflicte ca metodă de rezolvare a acestora, ceea ce nu face decât să amâne următoarea rundă de conflict și lasă de izbeliște teritorii enorme care devin pepiniere pentru viitoare pericole", opinează Wall Street Journal și remarcă nevoia de a găsi strategii mai bune pentru gestionarea unor "găuri negre" din sistemul internațional de securitate, precum zona Gaza.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău