Gazeta de Chișinău | „Eroii președintelui Dodon”. Pe parcursul celor aproape patru ani de mandat, președintele a împărțit distincții de stat pentru 2042 de persoane (Revista presei)
-
13 Septembrie 2020 11:55
Revista presei - 13 septembrie 2020.
„Polițiști cu măști la redacție – un editorial din Ziarul de Gardă, în care publicația denunță faptul că o dată la câteva săptămâni redacția este vizitată de un polițist în uniformă care le cere jurnaliștilor să-și divulge sursele. În același context, Zarul de Gardă mai informează că în câteva zile urmează ședința judiciară după ce Igor Dodon a acționat publicația în judecată pentru un articol despre o vacanță a sa, despre care el însuși spune că nu mai ține minte cine i-a plătit-o. Straniu e că polițiștii în negru cu măști nu merg la el să-i ceară divulgarea surselor de finanțare. Nici la redacție nu vin să spună că vor să știe mai mult despre istoria cu kuliok-ul despre care s-a scris atât de mult”, comentează Alina Radu în Ziarul de Gardă.
„R. Moldova nu e Belarus, dar ceea ce se întâmplă la Minsk nu este exclus să se repete, în aceeași sau într-o altă formulă de scenariu, și la Chișinău, în cazul în care alegerile prezidențiale din noiembrie vor fi cusute cu ață albă, așa cum s-a întâmplat în 2016 sau, și mai grav, așa cum acuză opoziția belarusă că s-a întâmplat la ei, la prezidențialele din 9 august, scrie Petru Grozavu într-un editorial din Ziarul de Gardă… Lukașenko are acum o singură așteptare (și salvare): Putin și Moscova, scrie autorul, atenționând că prețul care îl va cere Moscova este mare. E vorba de sacrificii majore, Rusiei îi place să plătești, de regulă, cu libertatea, subliniază editorialistul. Pe 1 noiembrie ne așteaptă și pe noi următoarele alegeri prezidențiale. La CEC s-au înregistrat 11 candidați, cel de-al 11 fiind liderul neformal al socialiștilor, Ig. Dodon. 80% dintre cei 11 sunt de pe eșichierul politic de dreapta și centru-dreapta (?!). Răul cel mai mare dintre ei, recunoscut unanim, este Igor Dodon (deși Renato Usatîi promovează aceleași interese rusești la Chișinău, ca și Dodon, doar că, deocamdată, nu atât de vizibil). Ziarul de Gardă întreabă câți din cei 10 oponenți ai lui Dodon sau Usatîi iau în calcul faptul că unul dintre cei doi ar putea ajunge președinte? Și câți dintre ei sunt gata pentru un scenariu similar celui belarus? Dar nu cu un Lukașenko, care să fie negociat cu Moscova, dar cu un Lukașenko care va fi și ultimul președinte al R. Moldova”.
În Ziarul Național, Alecu Reniță denunță imaginile în care „Igor Dodon, fără masca de protecție, intră în școala din satul Sofia, raionul Drochia, dă mâna cu elevii, își întinde brațul peste o copilă și face fotografii în clasă. Totul pare halucinant și neverosimil, dacă raportăm pandemia la dimensiunile catastrofale din R. Moldova, care a luat viața la peste o mie de oameni și alți circa 40 de mii sunt grav infectați de coronavirus… În ce hal a ajuns societatea moldovenească, dacă părinții și învățătorii permit unui dement să intre în școli și licee fără masca de protecție, să pună în pericol de infectare colectivele didactice, elevii și familiile lor?” – se întreabă autorul.
Gazeta de Chișinău scrie despre „Eroii președintelui Dodon”. Pe parcursul celor aproape patru ani de mandat, președintele Igor Dodon a împărțit distincții de stat pentru 2042 de persoane, din cele 3680 de demersuri înaintate pentru premiere. Printre cei decorați se regăsesc mai multe persoane din anturajul lui Dodon, iar în cazul unor beneficiari nu există nicio explicație logică pentru ce merite le-au fost acordate înaltele distincții de stat, scrie publicația. Ordinul Republicii, confecționat din argint și poleit cu aur, este distincția supremă de stat a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”. Igor Dodon s-a remarcat față de predecesorii săi prin faptul că a împărțit înalta distincție la zeci de foști ofițeri și ostași sovietici, participanți la cel de al Doilea Război Mondial. În 2018, Dodon l-a decorat cu Ordinul Republicii pe cumătrul său, generalul Victor Gaiciuc, care îi este și consilier, iar pentru o perioadă l-a făcut ministru al Apărării. Victor Gaiciuc mai este și președinte al Uniunii Ofițerilor din Moldova, organizație care l-a susținut pe Dodon în campania electorală din 2016. Amintim că anume Uniunea Ofițerilor a organizat lansarea miturilor despre concurenta lui Dodon la președinție, Maia Sandu. Unul din aceste mituri este cel cu 30 de mii de sirieni care vor năvăli în R. Moldova. Tot în 2018, este decorat cu Ordinul Republicii Recep Erdogan. Principalul „merit excepțional” al președintelui turc pare să fie reparația sediului Președinției. În 2019, de înalta distincție se învrednicește controversatul istoric Vasile Stati, autorul scandalosului dicționar moldo-român. În prefață, autorul dicționarului scrie că scopul său este de a demonstra că în cele două țări se vorbesc limbi diferite. Recent, Dodon i-a înmânat Ordinul Republicii și fostului său coleg de partid, Vladimir Țurcan, demis cu scandal primăvara trecută din funcția de președinte al Curții Constituționale, în urma unei discuții telefonice dintre cei doi.