Gazeta de Chișinău: ”Cum întreține diaspora „paralelă” economia reală” (Revista presei)

  • 09 Noiembrie 2020 09:27
Gazeta de Chișinău: ”Cum întreține diaspora „paralelă” economia reală” (Revista presei)

Revista presei - 9 noiembrie 2020.

Socialiștii se arată încrezători că voturile lui Renato Usatîi se vor îndrepta în turul doi al prezidențialelor către Igor Dodon. În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, deputatul PSRM, Gaik Vartanean, a opinat că ”stânga este mai puternică decât dreapta cu câteva sute de mii de voturi”. El a remarcat că în interiorul Republicii Moldova, candidatul susținut de PSRM a câștigat. ”Este clar că diaspora a sporit diferența, dar trebuie pur și simplu să înțelegem că 240 de mii de oamenii care au votat pentru Usatâi, plus 88 de mii pentru candidatului de partea Partidului „Șor” sunt mai mult de 320 de mii de voturi potențiale.” Deputatul socialist a mai spus că atunci când Renato Usatîi nu mai este în cursa electorală, ”situația se schimbă cardinal, mai ales în raioanele de nord ale țării”. Pe de altă parte, deputatul PAS, Mihai Popșoi, s-a arătat convins că ”mulți așa-ziși alegători de stânga, ideologic devotați, dacă există asemenea, foarte mulți vorbitori de limbă rusă care, în mod automat, sunt atribuiți aripii stânga, foarte mulți vorbitori de rusă o susțin pe Maia Sandu și platforma ei, pentru că ei văd în ea acea onestitate și sinceritate care atât de mult lipsește în politica moldovenească. Pentru că oamenii care gândesc vor ignora ușor toate aceste atacuri, această învinuire banală de rusofobie”, a spus deputatul PAS, la Europa Liberă.

Cum întreține diaspora „paralelă” economia reală” – titrează Gazeta de Chișinău. ”La timpul lor, toate partidele sistemice, aflate la guvernare, nu au privit cu ochi buni participarea diasporei la alegeri. Și asta deoarece aceasta nu poate fi influențată de sistemul corupt din Republica Moldova, de propaganda tirajată de trusturile mediatice ale cârmuitorilor. În plus, moldovenii plecați, în special cei din Occident, au văzut în țările unde se află modele politice funcționale și politicieni decenți, au văzut cum funcționează democrația. (…) Dincolo de acest aport civic la procesul democratic de acasă, mai există și rolul economic al diasporei. (…) Spre exemplu, anul trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, diaspora a transferat acasă 1,81 miliarde de dolari, ceea ce echivalează cu 15,5% din Produsul Intern Brut”, scrie autorul, Ion Chișlea.

Cotidianul relatează că deputatul Sergiu Sîrbu, a participat duminică, la Orhei, la un eveniment prilejuit de hramul orașului. Acesta a susținut un discurs plin de elogii la adresa conducerii orașului și chiar i-a dăruit și o diplomă lui Ilan Șor. El a fost însoțit de colegul său din așa-numita „Platformă Pentru-Moldova”, Grigore Repeșciuc, care a părăsit și el Partidul Democrat, iar apoi Partidul Pro Moldova. Cei doi i-au dăruit lui Ilan Șor și o diplomă, doar că aceasta a ajuns la Marina Tauber, care urma să i-o transmită lui Ilan Șor.

Iar TV8 relatează că oamenii au chefuit la Orhei de Hram: „Nu înțelegem unde e coronavirsul ăsta”, au declarat unii locuitori ai orașului. În pofida pandemiei, hramul din acest an nu a fost deloc modest. Sărbătoarea a început cu un marș la care au participat câteva sute de oameni. Deși în anii precedenți, în fruntea coloanei se afla Ilan Șor, acum locul i-a fost ocupat de Marina Tauber. Ilan Șor, dat în căutare internațională, a apărut la eveniment doar pentru câteva clipe, online. Apariția lui de scurtă durată a fost suficientă ca oamenii să-l aplaude, să lăcrimeze de bucurie la vederea lui, pentru că, spun ei, le este dor, mai transmite TV8.

Până la sfârșitul deceniului, Republica Moldova, Ucraina și Georgia trebuie să primească statut de țări candidate la UE”, a declarat fostul premier al Lituaniei, actual europarlamentar, Andrius Kubilius, citat de TVR Moldova. Declarații în acest sens, europarlamentarul a făcut în cadrul forumului Open Zakarpattia desfășurat la 7-8 noiembrie la Ujgorod, notează eurointegration.com.ua. Oficialul spune că cele trei țări ar trebui să profite de președinția Poloniei și Lituaniei în Consiliul UE. Politicianul a menționat că cele trei țări ar trebui să se bazeze în special pe țările „prietene”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău