Gazeta de Chișinău: „Prezintă sau nu GOTR pericol pentru Ucraina?” (Revista presei)

  • 14 Martie 2022 09:31
Gazeta de Chișinău: „Prezintă sau nu GOTR pericol pentru Ucraina?” (Revista presei)

Revista presei - 14 martie 2022.

„Războiul din Ucraina va arunca economia moldoveană în recesiune, scrie Europa Liberă. Războiul din Ucraina va cauza o creștere semnificativă a inflației în R. Moldova, dar acest efect va fi unul temporar și se va atenua în a doua jumătate a anului curent, a estimat Centrul analitic Expert-Grup.  „Vedem deja că influența războiului este și va fi una mare și pentru unele produse de larg consum, în special de import, prețurile vor crește mult peste 20 la sută”, a spus Adrian Lupușor, directorul Expert-Grup, într-un interviu la Europa Liberă. El adaugă; „Dar acest fenomen va fi unul temporar. Prețurile nu vor reveni neapărat la nivelul de până la război și de până la scumpirea dramatică a energiei anul trecut , dar ritmul de scumpire se va încetini în a doua jumătate a acestui an”, crede expertul. Războiul din Ucraina, observă economistul, a avut ca efect imediat suspendarea mai multor lanțuri de aprovizionare a R. Moldova cu produse alimentare, unele din categoria celor de bază, iar acest lucru s-a soldat cu un deficit temporar , ceea ce a și condus deja la scumpiri. Totuși, „nu este cazul să analizăm scenarii dramatice”, spune Adrian Lupușor. Tendința inflaționistă va fi temporară, iar companiile se vor reorienta”.

„Panica moldovenilor a adus schimburilor valutare supraprofit de 30 de milioane de lei în ultimele trei săptămâni, titrează Jurnal.md. Timp de trei săptămâni de panică, moldovenii au procurat cel puțin 90 de milioane de dolari în diverse valute și au plătit în plus sub formă de marjă comercială majorată minim 30 milioane lei. Altfel spus, casele de schimb valutar au profitat din plin de panica noastră și au obținut supraprofituri de minim 30 de milioane de lei, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță. „Banca Națională a Moldovei are suficiente rezerve valutare, pentru a interveni în caz de necesitate pe piața valutară, din acest motiv orice panică de pe piața valutară nu are raționament economic. În situații mai deosebite moldovenii de regulă se agită și aleargă la schimburi valutare. Așa se întâmplă spre exemplu în ajun de alegeri. Dar războiul este o situație nemaivăzută până acum, respectiv și panica este mult mai mare”, spune expertul. „Sfat practic: Dacă diferența dintre cursul de vânzare și cumpărarea a 100 de euro sau USD este mai mare de 20 de lei, atunci sigur cineva câștigă pe seama dumneavoastră. Recomandarea mea este să nu vă aventurați în acest caz la procurări de valută. O pauză de două-trei săptămâni va pune toate lucrurile la locul lor”, explică Ioniță.

DW relatează despre „Invazia rusă în Ucraina și temerile locuitorilor basarabeni din Cocieri. De aproximativ 30 de ani localnicii din Cocieri sunt încercuiți de milițiile pro-ruse din Transnistria. Ei știu ce înseamnă a conviețui cu superputerea rusă. Și sunt îngrijorați că războiul din Ucraina va produce și dezghețarea conflictului lor. Transnistria a fost separată de Republica Moldova, în perioada dezmembrării Uniunii Sovietice, între anii 1990-1991, de separatiști pro-ruși. Priviți pe site-ul DW ce cred oamenii de pe malul Nistrului despre război.

„Prezintă sau nu GOTR pericol pentru Ucraina? – întrebare din Gazeta de Chișinău, care se referă la comunicatele autorităților ucrainene privind o eventuală implicare a trupelor rusești care staționează ilegal în Transnistria în ostilitățile militare de pe teritoriul statului vecin. Atenția autorităților ucrainene asupra contingentului militar rusesc din stânga Nistrului denotă, pentru unii, intenția oficialilor ucraineni de a extinde războiul, iar pentru alții – nu altceva decât conștientizarea pericolului adevărat al trupelor rusești din Transnistria. Statul-Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a comunicat joi că Rusia ar putea să folosească în războiul său contra Ucrainei 800 de militari staționați în Transnistria. Expertul Ion Leahu a subliniat că efectivul militar pe care poate să îl mobilizeze Transnistria nu este de neglijat. „Trupele rusești care sunt dislocate în Transnistria – Grupul Operativ de Trupe Ruse – au un efectiv de peste 2.000 de soldați, plus 400 de militari din contingentul de pacificatori, și cei 6.000 de militari transnistreni, obținem, cel puțin, 10.000 de militari. La aceștia, după diferite estimări, de la 15.000 la 20.000, Transnistria poate să adune rezerviști. Prin urmare, avem 30.000 de militari, care pot fi convocați în orice clipă”, a estimat el, subliniind că toți acești soldați sunt antrenați în sistemul de pregătire permanentă”, scrie Gazeta de Chișinău.

Portalul Bani.md reține o istorie postată de fostul premier Ion Sturza, care povestește că s-a întâlnit prima dată cu actualul președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin în anul 1999 pe vremea când fusese numit premier, la un summit CSI, în Crimeea. „Proaspăt numit PM, părea timid și total pe dinafara temelor discutate... Șefii de guvern au încercat să-l „abordeze” pe noul coleg după cină – într-un cadru informal”, povestește omul de afaceri. Potrivit lui Sturza, la acea întrevedere Putin nu spunea nimic, nu comenta, făcând ca atmosfera să devină stânjenitoare. La un moment, vădit plictisit, el a zis: „În comparație cu Boris Nicolaevici (Elțin), eu nu am complexul „fratelui mai mare, mai mic”. Eu sunt fratele vostru mai mare și va trebui să luați în considerare interesele Rusiei”. S-a sculat și a plecat agale, fără să-și ia rămas bun de la noi”, povestește Ion Sturza.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău