Gaza: Noi lovituri aeriene israeliene, ca represalii la baloanele incendiare

  • 13 August 2020 08:20
Gaza: Noi lovituri aeriene israeliene, ca represalii la baloanele incendiare

Aviația israeliană a anunțat joi dimineață noi bombardamente asupra pozițiilor Hamas în Fâșia Gaza, ca represalii la lansarea de baloane incendiare din enclava palestiniană spre Israel, un scenariu ce ridică temeri cu privire la o nouă escaladare militară, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

În ultima săptămână, armata israeliană a revendicat o serie de lovituri aeriene nocturne împotriva pozițiilor Hamas, gruparea islamistă armată la putere în Fâșia Gaza, ca răspuns la lansarea de baloane dintre care unele au provocat incendii pe terenuri agricole în sudul Israelului dar nu au făcut victime.

Ca răspuns la lansarea de proiectile, Israelul a închis de asemenea începând de marți punctul de trecere de la Kerem Shalom pe unde intră mărfurile în Gaza, o fâșie de pământ cu două milioane de locuitori dintre care mai mult de jumătate trăiesc sub pragul sărăciei potrivit Băncii Mondiale.

Miercuri seară, Israelul, care menține o blocadă asupra Gazei de mai bine de un deceniu, a anunțat reducerea "imediată" a zonei de pescuit din Marea Mediterană pentru locuitorii Gazei, de la cincisprezece la opt mile marine, înainte de a anunța noi lovituri joi dimineață devreme.

"Avioanele de luptă și tancurile au lovit o serie de ținte militare ale Hamas în Fâșia Gaza", a declarat armata israeliană într-un scurt comunicat.

"Printre țintele lovite se numără un sit militar folosit pentru forțele navale ale Hamas, infrastructură subterană și posturi de observație", a adăugat armata, care a declarat că a acționat ca "răspuns" la continuarea lansării baloanelor incendiare.

În Fâșia Gaza, o sursă de securitate palestiniană a confirmat loviturile israeliene care au "avariat" mai multe "situri" ale Hamas și "reședințe", dar "fără a face răniți".

Hamas și Israelul au purtat trei războaie (2008, 2012, 2014) după ce mișcarea islamistă a luat controlul asupra Fâșiei Gaza în 2007.

În ciuda unui armistițiu anul trecut, favorizat de ONU, Egipt și Qatar, cele două părți se confruntă sporadic cu tiruri de rachete, obuze de mortieră sau baloane incendiare lansate din Gaza, precum și lovituri de represalii ale armatei israeliene.

Potrivit analiștilor, tirurile din Gaza au ca scop adesea să facă presiune asupra Israelului pentru a da undă verde intrării ajutorului financiar din Qatar în enclavă, așa cum prevede acordul de armistițiu.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău