Garantul păcii pentru RM este o guvernare proeuropeană: „Dacă vor veni rușii, ne vom duce în Magadan” (Revista presei)

  • 12 Aprilie 09:15
Garantul păcii pentru RM este o guvernare proeuropeană: „Dacă vor veni rușii, ne vom duce în Magadan” (Revista presei)

Ziarul Național relatează cum președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp, s-a dezlănțuit la adresa deputaților socialiști, comuniști și parlamentarii lui Ilan Șor, care promovează în Legislativ narativele Federației Ruse, stat care a atacat militar Ucraina. De asemenea, Carp a criticat dur și unii găgăuzi, care pentru banii lui Șor „și-au vândut mândria”. După ce mai mulți deputați din Blocul comuniștilor și socialiștilor, dar și cei ai lui Șor au criticat toate măsurile întreprinse de guvernare, inclusiv în domeniul audiovizualului, pentru a ține R. Moldova departe de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, Carp a spus că aceste mesaje vin din același centru de comandă – Moscova. „Sunt sigur că cei care s-au dat în spectacol aici sunt cei care primesc grileaj (ciocolată - n.r.) de la Șor pentru a face politică. Vedem aceleași narative la toți băieții care au ieșit aici la tribună. Asta demonstrează că băieții aceștia au primit metodicka (indicații - n.r.) dintr-un singur centru. Se întâmplă exact ca la televiziunile rusești. De asemenea, deputatul a remarcat faptul că reprezentanții opoziției parlamentare proruse sunt foarte iritați de faptul că R. Moldova investește în consolidarea apărării statului.

Garantul păcii pentru RM este o guvernare proeuropeană; „Dacă vor veni rușii, ne vom duce în Magadan”, titrează Jurnal.md. În Republica Moldova va fi pace doar dacă la cârma țării se va afla o guvernare proeuropeană, a subliniat Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. Potrivit lui Ion Sturza, locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar o guvernare prorusă reprezintă un pericol pentru moldoveni. „Să nu avem nicio iluzie că ne vom putea continua afacerile, să facem carieră, să călătorim în lumea civilizată, că nu vom fi forțați să ne ducem copiii pe un nou front... Să nu aibă nimeni nicio iluzie că nu s-au făcut listele celor care vor fi epurați (n.r. din R. Moldova). Astăzi noi călătorim în toată Europa, dacă vor veni rușii (n.r. în R. Moldova), ne vom duce în Sahalin și Magadan, dar nu de bună voie. Uitați-vă ce se întâmplă în Rusia – pun copii la pușcărie pentru că au făcut un meme pe Facebook”, a spus Ion Sturza, citat de Jurnal.md.

Guvernul își propune să integreze economic regiunea transnistreană în cadrul R. Moldova până în 2030, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, într-un interviu pentru Deschide.md.  „Sarcinile pe care ni le punem noi sunt ca, cel puțin până în 2030, cu regiunea transnistreană să fie încheiat dacă nu procesul politic de reglementare, cel puțin la nivel economic regiunea să fie practic integrată într-un spațiu vamal, fiscal, monetar cu malul drept. Asta înseamnă mai mult de jumătate din procesul propriu-zis de integrare” a declarat Serebrian. Vicepremierul pentru Reintegrare a dat exemplul reunificării celor două Germanii, în cazul cărora primul pas a fost cel economic, nu pasul politic.

Europa Liberă relatează cum se desfășoară procesul de judecată lui Igor Dodon. Audiat în calitate de martor la ședința de judecată din 11 aprilie, fostul premier democrat Pavel Filip, a povestit că Vladimir Plahotniuc insista pe alegeri anticipate, în 2019, pentru că nu fusese agreat ca prim-ministru în cadrul negocierilor cu socialiștii. Filip a declarat că, în 2019, nu a participat personal la discuțiile de formare a coaliției dintre Partidul Democrat (PDM) și Partidul Socialiștilor (PSRM). Martorul spune că a auzit despre negocierea unei coaliții, dar nu știa cine exact participă la discuții. „Periodic, domnul Plahotniuc ne informa superficial despre negocieri. Nu erau informații detaliate și profunde pe care le oferă președintele partidului membrilor biroului [politic]”, a spus el. Fiind întrebat de procurorul Petru Iarmaliuc dacă la negocieri se vorbea și despre bani, martorul a răspuns că, pe parcursul carierei sale politice, a participat la diferite discuții despre formarea coalițiilor și alianțelor, dar niciodată nu era vorba de bani. De asemenea, Pavel Filip a spus că nu l-a văzut pe Dodon în sediul PDM. Procurorul Iarmaliuc a atras atenția instanței că există divergențe între declarațiile martorului în instanță și cele date la urmărirea penală. El a citit declarațiile precedente, în care Filip a spus că Dodon intra în sediul PDM prin garajul de la subsol, iar de acolo se ridica cu ascensorul direct în biroul lui Plahotniuc, ca să nu fie văzut de alte persoane. Martorul a mai spus că nu știe nimic despre conținutul sacoșei pe care Plahotniuc a încercat să i-o transmită lui Dodon în celebrul video care stă la baza dosarului penal numit generic „kuliok” și nici nu ține minte dacă a discutat aceste imagini cu colegii din partid. În acest dosar penal, examinat de Curtea Supremă de Justiție, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, este acuzat că ar fi primit de la ex-liderul PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc, între 600.000 și un milion de dolari mită. Procurorii mai investighează câteva dosare în care fostul președinte este acuzat de îmbogățire ilicită și de trădarea patriei. Dodon pledează nevinovat și susține că este persecutat politic de actuala guvernare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:4,63 m/s
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău