GAMING: Doom revine. Istoria jocului (VIDEO)

  • 20 Mai 2016 18:49
GAMING: Doom revine. Istoria jocului (VIDEO)

La 13 mai 2016 a fost lansat cel de-al patrulea joc din seria Doom. Adresat posesorilor de platforme Microsoft Windows, PlayStation 4 și Xbox One, titlul a fost realizat de americanii de la id Software și publicat de Bethesda Softworks.

Intitulat, simplu, Doom, jocul din 2016 este un reboot, un nou început al seriei. Chiar dacă, din punct de vedere al scenariului, multe idei sunt luate de la zero, jocul păstrează aceeași atmosferă infernală, arme devastatoare și ritm accelerat al acțiunii precum primele două episoade ale francizei. Inutil de spus, genul în care se încadrează este cel de First Person Shooter cu puternice accente SF și horror, gen pe care, de altfel, titlurile Doom l-au popularizat masiv încă de la începutul anilor '90.

Acțiunea are loc pe planeta Marte unde, în urma unor experimente controversate, a fost deschisă din greșeală o poartă a iadului. Protagonistul, numit simplu Doom Marine, trebuie să învingă valuri de inamici, alcătuite din creaturi infernale precum demoni, păianjeni giganți, suflete pierdute etc. Scopul campaniei single-player este de a descoperi originea acestei apocalipse și de a opri diabolica invazie.

Deși vine cu numeroase arme noi, Doom 2016 conține și preferate ale fanilor francizei, precum super shotgun, drujba și devastatoarea BFG 9000. Pentru a descuraja tactica defensivă, energia și ''sănătatea'' personajului principal nu se refac de la sine, jucătorul fiind forțat să caute diverse truse de prim ajutor și scuturi de-a lungul nivelurilor. Posibilitățile de îmbunătățire a armelor și aptitudinilor personajului controlat de jucător sunt multiple, fără însă a fi asemănătoare cu cele prezente într-un joc tip RPG.

În multiplayer, jucătorii pot alege între șase moduri de joc, printre care Team Deathmatch, Domination și Soul Harverst. Înainte de apariția unor eventuale DLC-uri, pachete cu conținut suplimentar, Doom cuprinde nouă planșe destinate jocului online.

Jocul mai cuprinde și secțiunea de SnapMap, cu ajutorul căreia utilizatorii își pot crea propriile niveluri și hărți în joc, pe care le pot împărtăși cu alți jucători.

Doom 2016 a fost bine primit de critici, obținând note precum 9/10 din partea Destructoid, 8,75/10 din partea Game Informer și 8/10 din partea GameSpot. Campania single-player este considerată punctul forte al jocului, pentru design-ul nivelelor și inamicilor, precum și pentru ritmul alert al acțiunii.

Primul joc din seria Doom a apărut în anul 1993 și este considerat unul din cele mai influente titluri din istoria gaming-ului. Estimativ, creația celor de la id Software a fost jucată de 15-20 de milioane de oameni în primii doi ani de la lansare. Primul Doom a folosit un motor grafic 3D extrem de avansat și convingător pentru acea vreme, nivelurile, creaturile și, în general, atmosfera jocului fiind inspirate din filme precum Aliens sau Evil Dead. Titlul a fost votat jocul numărul unu din toate timpurile, într-un sondaj realizat de GameSpy în 2001, la care au participat peste 100 de dezvoltatori și jurnaliști implicați în industria jocurilor video.

A urmat Doom II: Hell on Earth, lansat un an mai târziu, inițial pentru MS-DOS. Nu a adus schimbări majore, ci doar efecte vizuale mai bine realizate și planșe mai mari. Totodată, s-a pus un accent mai mare pe explorarea nivelurilor, care ascundeau mai multe arii secrete și tot felul de bonusuri destinate celor suficient de răbdători încât să le exploreze în detaliu. Numărul creaturilor infernale din joc s-a dublat și a fost introdusă o nouă armă, carabina cu două țevi.

După o pauză de zece ani, piața de gaming a fost luată cu asalt de cel de-al treilea Doom, în august 2004. La rândul său, considerat un reboot al seriei, jocul, dezvoltat de aceeași id Software, Doom 3 s-a bucurat de un real succes. Cu cele peste 3,5 milioane de exemplare vândute, Doom 3 este cel mai bine vândut joc al amintitului studio. Drept urmare, jocul a primit conținut suplimentar, numit Resurrection of Evil, iar în 2005, a apărut și filmul Doom, inspirat de joc și regizat de Andrzej Bartkowiak. Pe lângă îmbunătățiri evidente, precum cele grafice și de sunet, Doom 3 s-a deosebit de predecesorii săi prin faptul că a avut un scenariu mai complex, iar ritmul său a fost oarecum mai lent, mizându-se pe elementul surpriză mai degrabă decât pe cel de valuri constante de inamici.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău