GAL-urile din Republica Moldova și România au realizat un schimb de experiență și transfer de practici
-
15 Noiembrie 2021 09:51
Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din Republica Moldova și România au realizat un schimb de experiență și transfer de bune practici, în cadrul conferinței cu genericul "Revitalizarea economiei rurale prin Grupurile de Acțiune Locală", desfășurată la finele săptămânii, la Chișinău, transmite MOLDPRES.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) în comun cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România și cu Rețeaua Națională LEADER, în scopul dezvoltării dialogului dintre sectoarele public, antreprenorial și civic, realizării schimbului de experiență și consolidării cooperării între GAL-urile de pe ambele maluri ale Prutului, precum și extinderii parteneriatelor existente, potrivit sursei citate.
„Conferința este un moment oportun pentru a revizui rolul GAL-urilor în statele noastre, pentru a ne informa reciproc cu privire la progresele înregistrate și beneficiile aduse comunităților noastre. Pledăm pentru promovarea unei bune colaborări în domeniul dezvoltării rurale dintre statele noastre, prin consultări publice, prin diseminarea viziunilor comune privind politicile de dezvoltare rurală și promovarea valorilor locale”, a menționat ministrul de resort Viorel Gherciu.
În cadrul evenimentului, participanții au discutat despre perspectivele Programului LEADER în cadrul Politicii Agricole Comune, implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală, funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală, abordarea LEADER în Republica Moldova – de la metodologie-pilot la instrument de politică publică în dezvoltarea rurală.
La fel, a fost prezentat proiectul de cooperare „Pe urmele răzeșilor”, implementat de 13 GAL-uri de pe ambele maluri ale Prutului și finanțat prin Programul LEADER, precum și programul transfrontalier „Moldavian Cheese and Wine”, finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. În cadrul evenimentului au fost organizate și ateliere de lucru tematice, pentru a identifica oportunitățile de cooperare ale GAL-urilor și inițierea proiectelor comune.