GALERIE FOTO | Ziua Culturii Naționale și 170 de ani de la nașterea lui Eminescu, la Bălți. Ambasadorul Daniel Ioniță: „De la Eminescu știm că suntem români și punctum”

  • 15 Ianuarie 2020 20:28
GALERIE FOTO | Ziua Culturii Naționale și 170 de ani de la nașterea lui Eminescu, la Bălți. Ambasadorul Daniel Ioniță: „De la Eminescu știm că suntem români și punctum”

La 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și de Ziua Culturii Naționale, la Bălți au avut loc mai multe evenimente, organizate de Ambasada României în R. Moldova. La manifestații a participat ambasadorul Daniel Ioniță, care a subliniat importanța operei eminesciene.

Primii care i-au adus un omagiu poetului Mihai Eminescu la Bălți au fost elevii liceului care poartă numele marelui poet și publicist. Ei au recitat din versurile poetului și au povestit că sunt mândri să învețe în liceul „Mihai Eminescu”.

„Ziua de 15 ianuarie este ziua de naștere a celui mai iubit poet. Și cred că nu în zadar învăț în liceul Mihai Eminescu. Sunt bucuroasă că pot să studiez opera lui nu doar la școală, dar și acasă. Din operele noi, învăț mereu ceva nou”.

„Eminescu este marele poet al poporului nostru. Dacă la școală trebuie să citesc poeziile lui, atunci acasă o fac cu plăcere și răsfoiesc paginile cărților sale. Lumea ar trebui să știe cum a scris, cum a trăit și ar trebui să-l „remunerăm” amintindu-ne de el”.

Zeci de oameni, de la mic la mare, s-au adunat și pe Aleea Clasicilor din Bălți pentru a depune flori la bustul poetului, pentru a recita poezii și pentru a interpreta cântece pe versurile lui Mihai Eminescu, care au devenit deja nemuritoare. Una dintre admiratoarele creației eminesciene ne-a povestit că în urmă cu câta decenii era greu să găsești poeziile lui Eminescu.

 

 

„Astăzi e o mare sărbătoare sufletească pentru noi, pentru cei care-l prețuim pe Mihai Eminescu. Desigur, e  și Ziua Culturii Naționale. Suntem aici pentru a-i aduce un omagiu poetului și mă bucur că am reușit să eu să ajung să depun flori. Înainte era greu să găsim literatură românească. Citeam uneori poeziile lui Eminescu pe ascuns, alteori în grafie chirilică. Astăzi suntem norocoși avem atâtea surse, din care putem afla mai multe despre viața și creația lui Mihai Eminescu”.

La manifestațiile de la Bălți a participat și Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. El a depus flori și i-a adus un omagiu marelui poet, împreună cu elevii și locuitorii orașului.

Eminescu ne-a învățat pe noi tot ceea ce este important să știm. De la Eminescu știm că suntem români și punctum. De la Eminescu am învățat dorul. De la Eminescu am învățat dragostea de neam și țară. De la Eminescu am învățat că întotdeauna trebuie să fim atenți la tot ceea ce fac oamenii noștri politici pentru că ei sunt până la urmă sub privirea noastră atentă, și nu noi suntem sub oblăduirea lor vremelnică. De la Eminescu am învățat și dragostea și durerea. Este extrem de important să-l sărbătorim pe Mihai Eminescu. Dar e în egală măsură important să sărbătorim cultura română. În această zi îi sărbătorim pe toți creatorii de frumos, sărbătorim actul artistic”, a declarat Daniel Ioniță.

Și la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți au fost organizate evenimente, dedicate Zilei Culturii Naționale, sărbătorită la 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău