GALERIE FOTO | Victimele Holocaustului - comemorate la Chișinău

  • 27 Ianuarie 2020 13:01
GALERIE FOTO | Victimele Holocaustului - comemorate la Chișinău

În Rep. Moldova astăzi sunt comemorate victimele Holocaustului. Oficialii au depus flori, au ținut un minut de reculegere și au aprins lumânări în memoria celor care au fost omorâți în lagărele de concentrare naziste.

De Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Chișinău au avut loc ceremonii în amintirea celor care au trecut prin calvarul lagărelor de concentrare.

La Monumentul Victimelor Fascismului au fost evocate amintirile celor care au reușit supraviețuiască.

VOX oameni

„O mașină a luat bătrânii, ca să nu meargă singuri și i-a dus direct în crematoriu”

„Părinții și surorile le-au omorât. Aș vrea să fi rămas o amintire, să aibă și ele măcar un mormânt”.

În timpul Holocaustului, și-au pierdut viața peste șase milioane de evrei, inclusiv 300 de mii actualul teritoriu al Rep. Moldova spune, directorul Comunității Evreiești, Iulia Șeinman.

„Din 2015, în calendarul oficial al Republicii Moldova a fost introdusă Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, pe 27 ianuarie. O marcăm și în acest an tradițional, la Memorialul Victimelor Fascismului reconstruit și amenajat de comunitatea Evreiască din R. Moldova”, a afirmat Iulia Șeinman.

Și oficiali din Rep. Moldova au adus un omagiu celor care și-au pierdut viața sau au avut de suferit de pe urma Holocaustului. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanâi.

„Niciodată nicăieri în lume nu avem dreptul să permitem repetarea Holocaustului. Datoria noastră a autorităților și a fiecărui cetățean în parte  e să păstrăm memoria și să acționăm împotriva formei de intoleranță, discriminare, rasism și xenofobie”, a menționat președintele Parlamentului.

La evenimentul de comemorare a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a spus că Holocaustul reprezintă cea mai neagră pagină din istoria umanității.

„Holocaustul reprezintă cea mai neagră pagină din istoria umanității. Trebuie cu toate prilejurile să combatem antisemitismul, ura de rasă, discursul bazat pe ură, trebuie să combatem orice formă de rasism și xenofobie. Trebuie să acționăm ca astfel de evenimente să nu mai fie posibile. Ce a pierdut România, ce a pierdut umanitate? Au pierdut milioane de vieți nevinovate: evrei și rromi care au fost trimiți la moarte, doar pentru simplul fapt că erau altfel decât ceilalți. Cred că lecția aceasta trebuie să rezoneze permanent în mințile tuturor. România și-a învățat lecțiile ți încearcă în fiecare zi să devină mai bună și să-i ajute și pe alții să devină mai buni”, a subliniat ambasadorul.

Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la 27 ianuarie. În 2020, se împlinesc 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz și, totodată, de la înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău