GALERIE FOTO | Utilaje și tehnologii din domeniul agricol, material săditor sunt prezentate la expoziția specializată “Moldagrotech” și “Farmer”

  • 16 Octombrie 2019 16:03
GALERIE FOTO | Utilaje și tehnologii din domeniul agricol, material săditor  sunt prezentate la expoziția specializată “Moldagrotech” și “Farmer”

Cele mai moderne utilaje și tehnologii din domeniul agricol, material săditor și semințe sunt prezentate în aceste zile la expoziția specializată “Moldagrotech” și “Farmer” care se desfășoară la Centrul Internațional de Expoziții “Moldexpo”. Evenimentul a adunat peste 120 de participanți din țări precum Austria, România, Cehia sau Ucraina, relatează Radio Chișinău.

Cel mai extins segment al expoziție a fost cel al mașinilor și echipamentelor agricole. Producători din diferite țări și-au prezentat tractoarele, semănătoarele, echipamentele de recoltare. Reprezentatul unei companiei din Germania, Vadim Ursachi, ne-a prezentat un tractor de ultimă generație.

Tractorul are toate opțiunile. Putem să-l comparăm cu o mașină de genul Lamborghini. Are autopilot, scaun care se reglează la virare, cu încălzire. Toate luminile sunt LED pentru că noaptea este mai ușor de lucrat cu o lumină albă. Costul este de aproape 200 de mii de euro, a spus Vadim Ursachi.

Tehnica agricolă nu este, însă, pe buzunarul oricărui agricultor.

 

Trebuie să mergem înainte și la tehnologii noi. Dar aici trebuie să fie un suport masiv al statului. Să fie niște credite de lungă durată și nu la procentele bancare care sunt astăzi.

Posibilitățile sunt minimale ca să procurăm. Lucrăm pentru tehnică.

Prezent la deschiderea expoziției, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, a îndemnat agricultorii să apeleze la Fondul de Subvenționat în Agricultură.

Noi vă oferim tot sprijinul și suportul, inclusiv, prin Fondul Național de Dezvoltare în Agricultură. Anul trecut a treia parte din fond a fost valorificat pentru echipament și tehnică agricolă, a precizat Georgeta Mincu.

 

La expoziție este prezentat divers material săditor – de la flori până la arbuști și  copaci fructiferi.

Copaci fructiferi avem începând de la vișină, cireș, măr, piersic. Plante decorative avem foarte multe. Avem glicine foarte frumoase, multianuale, avem clematis. Orice copac este la 20 – 25 de lei în funcție de mărime și vârstă.

Vizitatorii spun că în acest an expoziția este mai variată, iar prețuri sunt accesibile.

Ce ne interesează am găsit. Ne place. Coacăză am luat tot felul de pomi fructiferi: caise, prune. Noi suntem tocmai de la Ungheni. La noi nu se găsește așa ceva. Prețurile ne satisfac.

Iată zmeură, acriș am cumpărat, pomușoare. Îmi place să fie frumos în grădină.

La expoziție am întâlnit și câțiva turiști români de dincolo de Prut. Ei spun că sunt încântați de această expoziție la care vin în fiecare an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău