GALERIE FOTO | Uniunea Europeană a acordat R. Moldova echipamentul medical și ingineresc destinat Forțelor Armate ale Republicii Moldova

  • 31 Mai 2023 20:30
GALERIE FOTO | Uniunea Europeană a acordat R. Moldova echipamentul medical și ingineresc destinat Forțelor Armate ale Republicii Moldova

Uniunea Europeană a acordat Rep. Moldova echipamentul medical și ingineresc destinat Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Ceremonia de predare a echipamentului a avut loc în seara zilei de miercuri, 31 mai, în prezența șefului diplomației europene și a ministrului apărării Anatolie Nosatâi, scrie Radio Chișinău.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell a declarat în cadrul ceremoniei că Bruxellesul va contribui în continuare la securitatea, stabilitatea și prosperitatea Rep. Moldova  și că acesta este doar primul pas:      

Noi acum înmânăm acest prim lot de echipamente care este oferit prin intermediul instrumentului european pentru pace a Republicii Moldova. Laptopuri, avem costume pentru eliminarea materialelor explosive, avem echipamente ultrasonografice. Avem truse de echipamente de protecție individuală și chituri chirurgicale, iar toate acestea este doar începutul asistenței noastre. Este partea la primul pas al sprijinului nostru care îl oferim pentru a sprijini pacea și securitatea în Europa. Acest sprijin se cifrează la 87 milioane de euro. Totodată, noi vă vom oferi un radar de supraveghere aeriană. Astfel, vom reuși să consolidăm capacitățile de securitate aeriană a Republicii Moldova în viitor”, a spus Josep Borell

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a afirmat că aderarea la Uniunea Europeană este un obiectiv asumat definitiv de Rep. Moldova, dar cu toate acestea, multe amenințări hibride încă afectează acest parcurs, motiv pentru care au fost semnate deja peste 30 de contracte pentru achiziționarea echipamentelor care ne vor ajuta să fim o țară mult mai sigură:

La acest eveniment foarte important pentru armata Națională am inspectat împreună o parte din bunurile oferite prin intermediul instrumentului european pentru pace, care deja a ajuns în Rep. Moldova și în curând va fi pus în exploatare. Până la finele anului curent, urmează să fie recepționate și alte echipamente precum: ambulanțe, roboți de dominare, vehicule de transport și echipamente medicale. Cele 80 de milioane de euro din acest pachet de suport sunt alocate pentru a achiziționarea echipamentelor de logistică, comunicații și informatică.  De asemenea, asistența oferită va fi redirecționată spre achiziționarea echipamentelor de radiolocație, ceea ce va contribui la sporirea capacităților de supraveghere a spațiului aerian național”, a spus Anatolie Nosatîi.

Predarea echipamentului medical și ingineresc Forțelor Armate ale Republicii Moldova, finanțat în cadrul Instrumentului European pentru pace, a avut loc la Muzeul Armatei Naționale de pe strada Tighina.

[gallery ids="217654,217655,217656"]
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău