GALERIE FOTO | Personalități din R.Moldova, decorate cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”. Sergiu Nistor: Proiectele, faptele, realizările dumneavoastră sunt demne de idealurile marilor noștri înaintași de acum mai bine de un secol

  • 06 Octombrie 2021 17:47
GALERIE FOTO | Personalități din R.Moldova, decorate cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”. Sergiu Nistor: Proiectele, faptele, realizările dumneavoastră sunt demne de idealurile marilor noștri înaintași de acum mai bine de un secol

Șapte personalități din Rep. Moldova au fost decorate astăzi cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”, oferită de președintele României, Klaus Iohannis. Evenimentul a avut loc la Ambasada României la Chișinău. 

Oameni de cultură, scriitori, cercetători și primari și-au primit Medaliile Aniversare „Centenarul Marii Uniri” și brevetele aferente, conferite de președintele României, Klaus Iohannis, în martie. Personalitățile au fost decorate pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale și a răspândirii valorilor culturale românești.

Consilierul prezidențial de la București, Sergiu Nistor, a precizat că decorarea a avut loc în contextul aniversării unui centenar de existență a teatrului național „Mihai Eminescu” și la 30 de ani de la aniversarea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Moldova.

„Proiectele, faptele, realizările dvs sunt demne de idealurile marilor noștri înaintași de acum mai bine de un secol. Vă doresc ca strălucirea medaliilor pe care le-ați primit astăzi să fie pavăză și inspirație”, a declarat Sergiu Nistor. 
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a înmânat medaliile alături de oficiali de la București, a remarcat eforturile depuse pentru promovarea și conservarea valorilor românești în Republica Moldova.

„Ceremonia de astăzi face parte din ciclul de acțiuni pentru marcarea centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, unul din bastioanele culturii românești din Republica Moldova. Este un privilegiu să am alături de mine profesori, cercetători și manageri iscusiți și neobosiți, vrăjitori ai cuvintele și culorilor, într-un cuvânt oameni care și-au pus amprenta pentru totdeauna în domenii în care acționează. Oameni care au acționat consecvent pentru atingerea idealurilor și oameni care nu au ezitat să se antreneze plenar în activitatea deseori dificilă de conservare de promovare a valorilor românești în Republica Moldova”, a subliniat Daniel Ioniță. 

Printre cei decorați este și directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău, Petru Hadârcă. Medalia „Centenarul Marii Uniri” a primit-o exact în ziua în care acum 100 de ani a fost fondat teatrul „Mihai Eminescu”.

„Este o onoare pentru mine. Mai ales astăzi, 6 octombrie, acum 100 de ani a avut loc înființarea Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Dați-mi voie să dedic această medalie să o dedic întregului colectiv al Teatrului Național, cu recunoștință deosebită pentru generațiile de aur care au ars pe scena teatrului național în spectacole, pentru un ideal: idealul culturii naționale și pentru limba română”, a afirmat Pentru Hadârcă. 

Alături de actorul și regizorul Petru Hadârcă, Medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” a fost înmânată și Valentinei Casian, primar al municipiului Strășeni, lui Simion Ropot, redactor-șef la Monitorul Oficial.
De asemenea, de această înaltă distincție s-au bucurat Iulian Rusanovschi, promotor al restabilirii monumentelor istorice, ridicate în perioada 1918-1940, Mariei Sargun, cercetător și bibliograf.
Printre cei decorați mai sunt directorul general al Grupului Editorial „Litera”, Anatol Vidrașcu, care este și președinte al Institutul Cultural European, precum și Tudor Zbârnea, director al Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău