GALERIE FOTO | Paradă a portului popular și Festivalul „Eminesciana”, la Strășeni. Adrian Dupu: Purtăm același port, ceea ce înseamnă că este un element dintre multe altele, care ne unește pe noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului

  • 27 Iunie 2021 15:13
GALERIE FOTO | Paradă a portului popular și Festivalul „Eminesciana”, la Strășeni. Adrian Dupu: Purtăm același port, ceea ce înseamnă că este un element dintre multe altele, care ne unește pe noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului

O paradă a portului popular a avut loc duminică, 27 iunie, la Strășeni. Îmbrăcați în straie naționale, oamenii au defilat pe străzile din oraș. La sărbătoarea portului popular au venit și oaspeți de peste Prut: de la Iași, Harghita sau Maramureș.

Sărbătoarea a fost dublă pentru că a continuat cu Festivalul internațional de muzică și poezie „Eminesciana”, aflat la a 35-a ediție. La evenimente au participat și oficiali: secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Oameni pasionați de portul popular din mai multe localități din regiunea de centru și-au îmbrăcat hainele naționale cu elemente specifice regiuni și au defilat la o adevărată paradă a portului popular. Ei spun că vor, în acest mod, să promoveze portul popular și să transmită generației tinere dragostea pentru straiele naționale. Muzica de orchestră și cea de bucium a completat atmosfera de sărbătoare.

VOX PARTICIPANȚI

 „Noi suntem de la centru și avem un port deosebit. Purtăm niște barize pe cap care ne deosebesc de toți. Este foarte important acest eveniment pentru că noi ducem tradiția din neam în neam, o transmitem de la părinții noștri la copii noștri”, spune conducătoarea ansamblului folcloric „Semănătorii” din Orhei, Elena Negruța.

„Portul popular ne-a reprezentat ani de zile. Când suntem fără port popular, când purtăm haine obișnuite, noi suntem oricine. Dar când pui ia pe tine, când pui fota, vezi cine ești. Dacă noi ne-am dezice de portul popular, noi am fi cineva, careva, de oriunde, numai nu moldovean cu suflet român și cu tradiții”, crede membra formației „Dumbrava Verde” din Strășeni, Dorina Plăcintă.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Rep. Moldova din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, spune că portul popular este încă un liant între oamenii de pe cele două maluri ale Prutului.

„Astăzi sărbătorim ziua portului popular, care nu se deosebește cu nimic pe cele două maluri ale Prutului. Mă uit că toți purtăm același port, ceea ce înseamnă că este un element dintre multe altele, care ne unește pe noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului. Purtăm cu mândrie, de generații, cămașa cu altiță. Și în ziua de astăzi vedem cum bunici, părinți, copii poartă portul tradițional, ceea ce este un liant între generații. Astăzi sărbătorim Festivalul eminescian. Eminescu – un adevărat simbol pe ambele maluri ale Prutului, un simbol care de ani și ani, ne unește și ne aduce mai aproape și care în poeziile sale a cuprins tot ceea ce ne leagă pe noi – istoria, cultura, spiritualitate, tradiție, dragoste și dor. E un motiv de sărbătoare, un motiv să ne aducem aminte câte lucruri avem în comun”,a declarat Adrian Dupu. 

Astfel de evenimente ne ajută să ne cunoaștem mai bine strămoșii și să păstrăm tradițiile, spune ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Diplomatul a remarcat și faptul că Festivalul „Eminesciana” este unul al românismului.

„E un eveniment extraordinar care se află anul acesta la a 35-a  ediție și îmi dau seama de imensa bucurie pe care am citit-o pe chipul tuturor participanților. M-am bucurat să întâlnesc români frumoși și mândri de pe cele două maluri ale Prutului, îmbrăcați în costumele noastre absolut tradiționale. Recent am sărbătorit și Ziua Internațională a Iei, de asemenea recent am comemorat 132 de ani de la trecerea în nemurire a marelui nostru poet Mihai Eminescu. Acest festival este, așa cum spuneam este la a 35 ediție, a început pe timpul sovietic, punând bazele mișcării de renaștere națională. Este un festival al românismului, încărcat de simboluri și de substanță națională. Îmi doresc ca astfel de evenimente să continue și în viitor pentru că doar în felul acesta reușim să ne cunoaștem mai bine strămoșii, reușim să ne prezervăm tradițiile, reușim să fim în continuare demni și mândri în lumea aceasta complicată în care trăim”, a subliniat Daniel Ioniță. 

Sărbătoarea portului popular și a festivalului eminescian a adus și oaspeți de peste Prut. Îmbrăcați în haine populare, români din Iași, Maramureș sau Harghita au venit la Strășeni la această paradă a portului popular. Consilierul județean din Hargita Teodor Dobrean s-a arătat impresionat de festivalul portului popular și a remarcat faptul că ornamentele de pe costume sunt inspirate din istoria poporului român.

„Culorile sunt minunate. Toate lucrările de pe costumele noastre populare ne inspiră, sunt inspirate din istoria noastră, din tumultul, din bucuriile noastre, din momentele vieții și trebuie să ne bucurăm de ele, pentru că reprezintă mândria noastră, a poporului român și a limbii noastre române. Trebuie să ne gândim de unde am venit și încotro ne îndreptăm”, a menționat consilierul județean. 

Din 2015, a fost instituită oficial Ziua Portului Popular, marcată în ultima duminică a lunii iunie. Sărbătoarea are scopul promovării și valorificării costumului tradițional, element definitoriu al patrimoniului cultural imaterial.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău