GALERIE FOTO | Oamenii cinstesc memoria medicilor SMURD, căzuți la Haragâș: Să le mulțumim părinților că au crescut așa copii care și-au jertfit viața

  • 02 Iunie 2020 16:51
GALERIE FOTO | Oamenii cinstesc memoria medicilor SMURD, căzuți la Haragâș: Să le mulțumim părinților că au crescut așa copii care și-au jertfit viața

La Complexul memorial de la Haragâș, localitate unde acum patru ani s-a prăbușit un elicopter SMURD, astăzi a avut loc o ceremonie de comemorare a echipajului care și-a pierdut viața fiind la datorie în R. Moldova.

Cei patru eroi care, fiind la datorie, și-au pierdut viața în Codrii Tigheciului, au fost comemorați la Haragîș, localitate din sudul Rep. Moldova, situată la 30 km de orașul Cantemir. Comemorarea a început cu o slujbă religioasă, la care a participat oficiali, paramedici și localnici. Toți au venit să le aducă flori și un omagiu salvatorilor căzuți la datorie. Elena Tănas, căpitan la serviciul intern al SMURD Moldova, mărturisește că pierderea colegilor din echipaj aflați în misiune i-a făcut mai dârji.

Venim în fiecare an și venim de fiecare dată când avem posibilitatea să ne amintim de cei care au fost colegii noștri. Așa cum un puzzle noi nu poate exista fără un element, noi cei care am rămas, încercăm să completăm acel puzzle. Cred că cel mai important ar fi să le mulțumim părinților care au crescut așa copii care și-au jertfit viața. Pe unii i-au cunoscut atunci când am învățam la Iași și ne întâlneam atunci când făceam transferurile aeriene. Serviciul nostru este devotament, curaj și sacrificiu. Pierderea colegilor din echipajul SMURD ne-a făcut să avem o dârzenie mai mare, am rămas să-i înlocuim”

Deși au trecut patru ani de la tragedie, oamenii din localitatea Haragâș vin deseori la memorialul ridicat în memoria echipajului SMURD. Își amintesc acea zi de 2 iunie 2016, când elicopterul s-a prăbușit din cauza ploilor puternice, de parcă totul s-ar întâmpla aievea.

A fost ceva groaznic, a fost o tragedie foarte mare. S-au pierdut vieți tinere la datorie și chiar sunt eroi. Pentru noi sunt eroi. E o durere pentru apropiații lor, dar și e durerea noastră, că avem și noi copii. Noi ne ducem la monument și pe parcursul anului, facem curățenie, depunem flori cu copilașii de la grădiniță , le povestim celor mici”, mărturisește Stepanida Gușanu, din Haragâș.

Era și timpul urât și norii parcă plângeau. Tot ploua și ploua. Era strașnic. Era negură, era copaci și nu se vedea nimic. Eram la serviciu aici, aproape. Am auzit un zgomot, apoi o bubuitură și când ne-am dus să vedem era foarte strașnic. S-a adunat repede multă lume și ploaia nu se mai oprea. Sătenii s-au dus momentan acolo și l-au scos afară din elicopter pe un salvator. Imediat după ce l-au scos, a mai fost o explozie”, își amintește Mariana Popescu, o locuitoare a satului Haragâș.

La patru ani de la tragedie, misiunile SMURD continuă. Chiar în timp ce membrii echipajului căzut erau comemorați, un elicopter SMURD survola cerul cu o pacientă de 27 de ani, transportată în România pentru a fi salvată, spune șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Mihai Harabagiu.

Avem în continuare intervenții SMURD. Elicopterul este în misiune. El zboară la Galați. Acest memorial are o semnificație deosebită. Vârful crucii este înălțimea copacului unde a fost lovit elicopterul, lungimea pistei este durata tragediei și locul unde este amplasat monumentul e locul unde ne-am găsit colegii noștri”.

La eveniment a participat și ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. Diplomatul a menționat că prin acest gest de sacrificiu, cei patru paramedici au întărit convingerea de a-i ajuta pe alții. El a subliniat și cât de importantă este extinderea proiectului SMURD.

Amintirea nu a cimentat acest moment, ci, din contra, amintirea ne-a întărit convingerea că sacrificiul eroilor SMURD nu a fost unul inutil. De patru ani, programul SMURD s-a consolidat în R. Moldova, ca și alte programe, de altfel. Ne dorim să nu mai avem astfel de tragedii, dar în același timp trebuie să ne amintim că eroii nu mor niciodată, ei trăiesc prin noi, prin cei care suntem în stare să le pomenim faptele”.

Autoritățile de la Chișinău au mulțumit României pentru gesturile pe care le face pentru cetățenii R. Moldova și au apreciat acest parteneriat drept unul bazat pe curaj și devotament, spune secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Mariana Grama.

Este un loc care dă un bun exemplu de a reitera acel parteneriat de bun augur pe care îl avem între Republica Moldova și România. Este un parteneriat care este exprimat prin curaj, devotament, credință, prin acest gest de sacrificiu, prin jurământul depus de a salva vieți omenești prin sacrificiul propriei vieți. Eroii nu mor niciodată. Sunt ferm convinsă că nu zboară pe aripi de oțel, dar pe aripi de înger care ne salvează și ne protejează din ceruri pe noi”.

Amintim că pe 2 iunie 2016, un elicopter SMURD, cu patru membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit într-o pădure din apropiere de Haragâș, în condiții de ploaie și ceață. Ca urmare a accidentului aviatic, pilotul, copilotul, medicul și asistentul medical, toți cetățeni români, și-au pierdut viața. Echipajul se afla în misiune pentru a prelua un pacient din Cahul.

Prin intermediul proiectul SMURD transfrontalier, lansat în 2014, cetățenii Rep. Moldova pot beneficia de asistență calificată în situații de risc. Până în prezent, echipajele SMURD România au efectuat 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Rep. Moldova, 89 de intervenții aero-medicale și 35 de intervenții transfrontaliere cu transport medical asistat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău