GALERIE FOTO | O nouă ediție a Ghidului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a fost lansată

  • 19 Septembrie 2019 14:23
GALERIE FOTO | O nouă ediție a Ghidului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a fost lansată

O nouă ediție a Ghidului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău a fost lansată astăzi, cu ocazia marcării a 130 de ani de la înființarea instituției. Mai multe activități vor fi organizate cu acest prilej, până pe 24 octombrie, inclusiv un târg al meșterilor populari, ce va desfășura duminică la muzeu, relatează Radio Chișinău.

 

Noua ediție, revăzută și completată a Ghidului muzeului, lansată cu prilejul aniversării, relatează  despre cele câteva mii de exponate ale unuia dintre cele mai vechi și mai importante muzee din Chișinău, despre expozițiile și realizările din ultimii ani ale instituției. Secretarul științific al Muzeului de Etnografie, Andrei Prohin consideră că una din cele mai importante realizări este promovarea patrimoniului național în lume:

„Dacă ar fi să fac un bilanț al realizărilor muzeului, cred că ar trebui să menționez faptul că de mai mulți ani contribuim la înaintarea în lista reprezentativă a UNESCO a patrimoniului material al umanității a mai multor elemente – colindatul, tehnicile de realizare a scoarțelor și mărțișorul. Toate au fost înscrise cu aportul substanțial al colaboratorilor muzeului”, a spus Andrei Prohin.

Ghidului va contribui la informarea turiștilor străini despre patrimoniul nostru, precum și la formarea spiritului civic, mai cu seamă a copiilor, care constituie cea mai mare parte din cei aproximativ o sută de mii de vizitatori pe an ai muzeului, a menționat muzeograful și secretarul științific Varvara Buzilă:

„Și dacă avem un spațiu, numit expoziție, este necesar să avem și un fel de manual, care este acest Ghid. Este un instrument necesar pentru formarea vizitatorilor. Pentru că așa cum știți, spre exemplu, expoziția recentă “Natura, omul cultura” – este una de totală noutate. Nefiind una de factură pozitivistă, laudativă, ci e una care interpretează realitățile socioculturale din acest spațiu, în strânsă legătură cu mediul natural în care s-au format și în care funcționează. Pentru prima oară o expoziție își propune să aducă în discuție problemele societății, pentru cei care au suflet și cuget”, a menționat Varvara Buzilă.

În prezent este în curs de apariție și varianta în limba engleză a Ghidului Muzeului, a menționat directorul muzeului de Etnografie, Petru Vicol.

El i-a invitat pe toți doritorii să participe duminică la un târg al meșterilor populari, care va cuprinde și un program artistic cu participarea ansamblului Moștenitorii, condus de reputatul Valeriu Chiper.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău