GALERIE FOTO | Vera Sali, despre medicii români care au ajutat la vindecarea pacienților contaminați cu COVID-19 din R.Moldova: „M-aș duce pe jos să-i petrec până la vamă”
-
16 Mai 2020 09:58
După o misiune de două săptămâni în spitalele din Republica Moldova, medicii români care au ajutat la vindecarea pacienților contaminați cu noul coronavirus, au pornit în această dimineață spre România. Înainte de aceasta, convoiul cu medici a trecut pe la Ambasada României în Republica Moldova. La finalul misiunii, în semn de înaltă prețuire a curajului și profesionalismului de care au dat dovadă, ambasadorul Daniel Ioniță, le-a acordat diplome de recunoștință.
Înainte de aceasta, convoiul cu medici a trecut pe la Ambasada României în Republica Moldova. La finalul misiunii, în semn de înaltă prețuire a curajului și profesionalismului de care au dat dovadă, ambasadorul Daniel Ioniță, le-a acordat diplome de recunoștință.
Ceremonia a fost una scurtă, însă asta nu i-a împiedicat pe unii oamenii să vină și să le spună doctorilor mulțumesc și să se închine pentru recunoștință. Este și cazul medicului de laborator, Vera Sali, de la Spitalul Republican, care a venit special la ambasadă să-și ia rămas bun de colegii săi. Nu a venit cu mâinile goale, le-a oferit simbolic, câteva suvenire: urcioare cu tricolor.
„ Noi, la Spitalul Republican am avut norocul să fie repartizați la noi acești colegi, medici militari din București Ei au fost în focar, nu și eu. Pentru noi au fost clipe frumoase: în primul rând de comunicare, schimb de experiență. Ei sunt la fel de puternici ca ai noștri, nu putem face diferența. Dar această comunicare a dus la niște clipe foarte frumoase și plăcute și pe această cale le mulțumim din tot sufletul. Am venit special pentru ei, m-aș duce pe jos să-i duc până la vamă”.
Tot în semn de recunoștință, Petru Nederiță, a luat drapelele Republicii Moldova, României și Uniunii Europene și a venit să-i salute pe medicii din România.
„Am venit să-i salut frații români, medicii din România, care au venit să ne ajute în lupta cu un dușman încă necunoscut- coronavirus.(...) Mi-e și teamă pentru ei că s-au expus unui pericol de-a se contamina în această bătălie. Consider că acesta este cel mai substanțial îndemn al cadrelor medicale din România pentru a-i încuraja și pe basarabenii noștri să lupte împotriva acestui virus. A fost un ajutor substanțial, așa să continue și să readuce pe teritoriul Basarabiei structurile României care au fost până la ocupație”, a spus Petru Nederiță.
Misiunea medicală umanitară română „ROMÂNIA PENTRU MOLDOVA” și-a desfășurat activitatea în spitale din Chișinău, Cahul și Bălți, ca parte a sprijinului oferit de România Republicii Moldova pentru combaterea pandemiei de COVID-19. Timp de 15 zile, medicii din România au salvat vieți alături de cei din Republica Moldova.
Medicii români au participat la cel mai înalt nivel profesional la evaluarea clinică și paraclinică a pacienților, nursingul acestora, administrarea tratamentelor, monitorizare, intervenții medicale specifice, suport psihologic.
Totodată, cadrele medicale SMURD din România au sprijinit transferul unor pacienți din Cahul și Bălți la Chișinău cu autospecialele SMURD Moldova.