Galerie FOTO | Finaliștii concursului „Bătălia cărților” de la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” au decis care este cartea anului

  • 11 Decembrie 2024 16:19
Galerie FOTO | Finaliștii concursului „Bătălia cărților” de la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” au decis care este cartea anului

„Concursurile de lectură trebuie să fie monetizate, de rând cu cele din domeniul sportului și artelor, deoarece necesită un mare efort intelectual și aduc un beneficiu întregii societăți”, a declarat managerul bibliotecii municipale “B.P. Hașdeu”, Mariana Harjevschi, la înmânarea premiilor finaliștilor concursului Bătălia cărților. Mariana Harjevschi a menționat că acest concurs, care se află la cea de-a X-a ediție, este susținut de către primăria Municipiului Chișinău și de către Consiliul Județean Cluj, transmite Radio Chișinău.

Ne bucurăm că printre cei circa 370 de copiii care s-au înscris în acest an, sunt și participanți din alte zone ale Republicii Moldova, nu doar din capitală. În această ediție au excelat finaliștii la categoria de 10-12 ani, care ne-au impresionat prin prestanța lor, încât am decis să oferim, în unele cazuri, câte două premii”, a mai spus managerul bibliotecii municipale, autoarea ideii concursului.

Concursul Bătălia cărților se desfășoară în două etape, pe trei categorii de vârstă - 10-12, 13-15 și 16-18 ani, în care sunt antrenați peste 300 de bibliotecari. Participanții citesc 7 cărți selectate de un juriu competent, completează fișe de lectură pentru fiecare carte, la filialele bibliotecilor au loc etapele de preselecție, apoi urmează concursul final. În cadrul acestuia copiii prezintă, în fața juriului și a colegilor, o pledoarie pentru cartea preferată, apoi răspund la întrebări.

Tot în cadrul acestui concurs este selectată cartea anului - cea care a  câștigat simpatia celor mai mulți participanți. În acest an titlul l-a obținut cartea Ann de la Green Gables, de Lucy  Moud Montgomery, prezentată cu interes de către câțiva finaliști.

Scopul acestui program este de a atrage la lectură cât mai mulți cititori, care ulterior vor deveni niște adulți creativi, dezvoltați intelectual și profesional, a declarat pentru Radio Chișinău directorul adjunct lectură și dezvoltare servicii,  de la  Biblioteca Municipală. “B.P. Hașdeu”, Elena Butucel. Ea consideră că la extinderea numărului de participanți și de cititori pasionați ar putea contribui promovarea și susținerea prin politici de stat, colaborarea cu mai multe instituții, realizarea unor ringuri de lectură în instituțiile de învățământ, etc..

Participanții la actualul concurs au dat dovadă de o bună pregătire, fiind niște “mari cititori”, iar lectura este un indicator al nivelului de inteligență, a menționat și scriitoarea Maria Pilchin, președinta juriului concursului Bătălia cărților. Pentru a combate problema analfabetismului funcțional, actuală în sociatea noastră, când o parte a tinerilor, și chiar a adulților, nu înțeleg ceea ce citesc, e nevoie de cât mai multe concursuri, campanii, programe de lectură, iar biblioteca este locul și centrul unor asemenea programe inovative, a specificat Maria Pilchin.

Participanții au fost însuflețiți de emoții și de impresii, fiind bucuroși să-și poată manifesta erudiția, să-și găsească noi prieteni și să se bucure de premiile oferite. Cristian Garștea, 12 ani, Liceul Mihai Viteazu, filiala Ovidius a Bibliotecii Municipale “B.P.Hașdeu”: “Concursul mi-a lăsat niște impresii foarte plăcute. Am avut ocazia să ascult și alte discursuri, să mă inspir din acestea. Mi-a plăcut mult faptul că aici poți discuta despre carte cu altcineva. Aștept cu nerăbdare și premiile!”.

Arina Hâncu, 10 ani, liceul Spiru Haret, filiala Ștefan cel Mare și Sfânt, consideră că asemenea concursuri trebuie promovate, deoarece  contribuie la cultivarea gustului pentru lectură și a unor obișnuințe sănătoase pentru semeni: “Acest concurs mi-a oferit plăcere, pentru că eu ador să citesc. Îmi place să descoper lumea nouă a cărților și misterul lor. Cred că trebuie să promovăm acest concurs, ca să participe cât mai mulți copii și aceasta va contribui ca ei să nu facă abuz de jocuri on-line”.

Nectarie Lisnic, 12 ani, filiala Ovidius, a ales cartea Coliba unchiului Tom, pentru că este plină de aventuri și l-a ajutat să înțeleagă mai bine istoria. E bucuros să cunoască mulți copii inteligenți, din rândul cărora ar vrea să-și facă noi prieteni: “Mi-a plăcut cartea pe care am  prezentat-o, pentru că este plină de aventuri, momente interesante și am aflat mai multe despre o anumită etapă a istoriei universale. Mi-au plăcut participanții la concurs, pentru că sunt copii dezghețați, deștepți. Mai ales mi-a trezit simpația Cristian, mi-a plăcut cum a prezentat cartea Colț alb, comparațiile cu o altă carte, pe care am citit-o și eu - ași vrea să facem cunoștință, cred că am avea despre ce discuta. Acest concurs a fost o experiență nouă și mă bucur că am fost stimulat să citesc multe cărți noi”.

Părinții consideră că asemenea concursuri aduc beneficii copiilor lor: “Sunt bucuroasă că au citit niște cărți  importante pentru dezvoltarea lor. Atunci când citește, copilul absoarbe învățăturile, experiența eroului, devine mai bogat. Le mulțumim organizatorilor pentru efort!, a declarat Tatiana Hâncu, mama participantelor la concurs Arina și Xenia Hâncu, care au obținut premiile Cititorul performant și Cititorul implicat.

Premiile oferite în acest an la categoria de vârstă 10-12 au fost distribuite în felul următor: Cititorul exeget - Nectarie Lisnic; Cititorul erudit -Anna-Eliza Efimov; Cititorul persuasiv - Ana Chiroșca; Cititorul proactiv - Filoteea Ciobanu; Cititorul creativ: -Ana Moroșan; Cititorul performant - Arina Hîncu, Mia Andronache; Cititorul entuziast - Amelia Negru; Cititorul orator - Mihaela Șișcanu, Cristian Garștea; Cititorul implicat - Xenia Hîncu; Cititorul dialogal - Gabriel Preguza.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,8
Cer fragmentat
Umiditate:66 %
Vint:4,73 m/s
Tue
6
Wed
9
Thu
10
Fri
9
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău