GALERIE FOTO | Expoziția „Drumul european al Republicii Moldova” a fost vernisată astăzi la Parlamentul European

  • 29 Noiembrie 2022 17:26
GALERIE FOTO | Expoziția „Drumul european al Republicii Moldova” a fost vernisată astăzi la Parlamentul European

Expoziția „Drumul european al Republicii Moldova” a fost vernisată astăzi la Parlamentul European. Expoziția prezintă o incursiune în istorie cu cele mai importante momente ale Republicii Moldova până la obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, transmite Radio Chișinău.

Expoziția a fost inaugurată de eurodeputatul Eugen Tomac în prezența președintei Parlamentului UE Roberta Metsola și a ambasadoarei R. Moldova la Bruxelles Daniela Morari.

Președinta Roberta Metsola a subliniat că locul R. Moldova este în Europa:

„În Moldova am cunoscut cetățeni europeni care cred în valorile democrației, libertate și cooperare și sunt convinși de parcursul european al țării lor. Republica Moldova este o țară cu o inimă mare. Chiar în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, moldovenii au demonstrat rezistență, generozitate, prin deschiderea în inimile și caselor lor a 80.000 de refugiați ucraineni și au oferit suport altor 600.000 în tranzit. R. Moldova și-a demonstrat angajamentul pentru valorile noastre și locul ei este în Europa”, a spus Roberta Metsola.

Urmează un drum greu de parcurs, dar  Republica Moldova va fi susținută pentru a depăși toate provocările. Eugen Tomac, deputat în Parlamentului European, a spus că dorește și prin acest eveniment să arate că cetățenii R. Moldova că nu sunt singuri în fața acestor mari provocări.

„Această săptămână, în care serbăm Ziua Națională a României, am vrut să o dedicăm Republicii Moldova. Republica Moldova trece, din cauza războiului din Ucraina, printr-o criză fără precedent și este important fiecare gest și fiecare mesaj politic pe care-l transmitem cetățenilor Republicii Moldova. Aici este holul cel mai des vizitat din Parlamentul European și am hotărât să organizăm această expoziție împreună cu arhivele naționale de la Chișinău, fără suportul lor nu am fi putut realiza această expoziție, unde să prezentăm evenimentele importante din evoluția Republicii Moldova, începând de la 1989, obținerea Independenței și momentul în care Republica Moldova a fost invitată să adere la Uniunea Europeană. Cred că aceste imagini reprezintă dorința sinceră a cetățenilor Republicii Moldova, însă dorințe care sunt puțin cunoscute”, a spus Eugen Tomac.

Această expoziție arată că Republica Moldova deja parcurge deja drumul european, a declarat ambasadoarea R. Moldova la Bruxelles, Daniela Morari. Mesajele președintei Metsola prezentă recent la Chișinău, soluțiile găsite de Parlamentul European în susținerea financiară ne ajuta să avansăm în calea european.

„Sunt recunoscătoare organizatorilor că au reușit să contribuie împreună la crearea acestei expoziții. Cred că e important în goana de a găsi soluții, de a livra, să ne oprim și să conștientizăm calea pe care am parcurs-o, răscrucile care au fost, unde suntem acum și care este drumul ce ni se arată în față”, a spus Daniela Morari.

La festivitate au fost prezenți mai mulți deputați ai Parlamentului European, oficiali din instituțiile europene, din România și reprezentanți ai mediului academic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău