GALERIE FOTO | Ceremonie de comemorare a eroilor români, organizată la Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Țiganca. „Să le mulțumim eroilor pentru jertfa lor, pentru eliberarea Basarabiei, pentru ca noi astăzi să putem vorbi liber limba română”

  • 02 Iunie 2022 14:54
GALERIE FOTO | Ceremonie de comemorare a eroilor români, organizată la Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Țiganca. „Să le mulțumim eroilor pentru jertfa lor, pentru eliberarea Basarabiei, pentru ca noi astăzi să putem vorbi liber limba română”

O ceremonie de comemorare e eroilor români căzuți în luptele din vara anului 1941, a fost organizată astăzi la Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Țiganca, sudul Rep. Moldova. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României la Chișinău și Biroul atașatului apărării.

Ceremonia a început cu pomenirea celor 1020 de eroi români căzuți în lupte, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud. În discursul său, el a condamnat războiul din Ucraina manifestându-și totodată speranța că într-o zi Republica Moldova va reveni acasă, la Patria Mamă, România.

Eu cred că a fost o minune a lui Dumnezeu ca noi în perioada interbelică să ne vorbim limba, să revenim la valorile noastre naționale iar după aceea să trecem printr-o nouă încercare care a dat jertfe multe pe care noi le pomenim astăzi. Soldații care s-au jertfit unii dintre ei au fost repatriați în Țară, alții își dorm somnul de veci pe pământul Basarabiei.  Prin prezența lor ei ne trezesc pe noi. Ne responsabilizează că nu trebuie să dormim, ci trebuie să veghem”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud pentru Radio Chișinău.

Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei României în Republica Moldova, Marius Ciprian Toth, în discursul său, a vorbit despre jertfa eroilor români căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea Basarabiei și poporului român:

„Comemorăm jertfa celor care au luptat și s-au sacrificat pentru că au fost însuflețiți de un viitor mai bun pentru urmașii lor, inclusiv pentru noi cei prezenți aici. De aceea se cuvine să-i cinstim și să-i pomenim cu pioșenie dar și cu recunoștință profundă pentru sacrificiul lor suprem. Eroii noștri, asemenea sfinților, reprezintă pentru noi modele, prin lecțiile lor de viață care vin din trecut și ne ajută să facem față provocărilor prezentului dar care ne și călăuzesc pașii , sperăm, spre un viitor sigur, în pace și bunăstare, pentru noi și generațiile viitoare ”.

Marius Ciprian Toth a declarat că România va continua, așa cum a făcut-o și până acum, să susțină consistent și dezinteresat opțiunea Chișinăului prin cererea de aderare la Uniunea Europeană, de a ancora ireversibil Rep. Moldova la valorile europene. Totodată, oficialul s-a referit și la războiul din Ucraina făcând apel la pace: “Trăim vremuri complicate. La granița cu Republica Moldova este război. Vin cu un apel pentru Pace, pentru ca orori precum cele de la Bucea să nu se mai repete” a menționat oficialul.

Printre participanți l-am întâlnit și pe Mihai Postovanu, președintele Asociației Republicane a Veteranilor de Război ai Armatei Române din Rep. Moldova. El ne-a spus că în prezent în viață mai sunt doar șase veterani și toți își doresc să ajungă să trăiască  în România Mare.

„Veteranii de război care au supraviețuit își doresc și astăzi să trăiască în România Mare. Cel mai tânăr are 100 de ani cel mai în vârstă are 104 ani. Noi astăzi am venit să omagiem toți martirii care s-au născut în România Mare și și-au jertfit tinerețea pentru Țară, credință și neam. ”

În fiecare an, la Cimitirul de Onoare al ostașilor români de la Țiganca, raionul Cantemir, de Înălțarea Domnului este marcată Ziua Eroilor și sunt comemorați eroii români care s-au jertfit pentru eliberarea Basarabiei.

La cimitirul de la Țiganca, din 1941 până în 1943, au fost înhumați în nouă gropi comune 1020 de militari români, căzuți eroic pentru redobândirea Nordului Bucovinei și a Basarabiei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada sovietică, Cimitirul a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006, cu contribuția statului român, ceremonie la care a participat atunci și Majestatea sa Regele Mihai I al României. Este primul cimitir românesc reconstruit de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, instituție a statului român, (re)înființată în 2004, al cărei principal scop este reabilitarea locurilor de cinstire și de reamintire a celor căzuți în războaiele secolului al XX-lea, îndeosebi, a celor aflate în străinătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău