GALERIE FOTO | Ceremonie de comemorare a eroilor români, organizată la Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Țiganca. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților din România și R. Moldova

  • 25 Mai 2023 16:31
GALERIE FOTO | Ceremonie de comemorare a eroilor români, organizată la Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Țiganca. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților din România și R. Moldova

O ceremonie de comemorare a eroilor români căzuți în luptele din vara anului 1941, a fost organizată astăzi, 25 mai, la Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Țiganca, sudul Rep. Moldova. La ceremonie au fost prezenți reprezentanți ai autorităților din România și ai autorităților centrale și locale din Rep. Moldova, scrie Radio Chișinău.

Ceremonia a început cu intonarea imnurilor Republicii Moldova și României, dar și cu pomenirea celor circa 1080 de eroi români căzuți în lupte și a oficiată de un sobor de preoți.

Locotenent-colonelul, Ciprian Efimov, atașatul militar al României în Rep. Moldova, prezent la eveniment a declarat pentru Radio Chișinău că un ceremonial religios și militar trebuie închinat la toate nivelurile  în fiecare an eroilor, iar cimitirul de la Țiganca este unul dintre cimitirele unde se organizează aceste ceremoniale importante pentru fiecare dintre noi:

„În Cimitirul de la Țiganca avem 1080 de militari români care au luptat în al Doilea Război Mondial și  care au căzut la datorie pentru eliberarea Basarabiei, motiv pentru care, în fiecare an, de Ziua Eroilor, încercăm să-i cinstim așa cum putem noi, pentru a nu lăsa timpul să șteargă numele acestor eroi care s-au jertfit pentru Patrie”, spune  Ciprian Efimov.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Apărării din Rep. Moldova, Sergiu Plop, a declarat în cadrul evenimentului că încărcătura emoțională și spirituală a acestei zile trebuie să pătrundă în sufletul fiecăruiai, în special acum, când în apropiere avem un război nedrept, care afectează direct și indirect Republica Moldova:

„Este comemorată nu doar memoria celor cca 1 100 de ostași care se odihnesc aici, dar și altor mii, site de mii de martiri care au căzut la datorie pe câmpurile de luptă. Ministerul Apărării al Republicii Moldova a vut o colaborare foarte fructuoasă cu autoritățile române la capitolul memoriei militare. Pe actualul teritoriu al R.Moldova sunt înregistrate peste 300 de cimitire ale militarilor români căzuți în cele două conflagrații mondiale. Noi transmitem generațiilor care vin că sacrificiul eroilor care au căzut pentru Patrie nu este dat uitării, iar exemplul lor este unuol demn de admirat”, a declarat Sergiu Plop.

În fiecare an, la Cimitirul de Onoare al ostașilor români de la Țiganca, din raionul Cantemir, de Înălțarea Domnului, când este marcată și Ziua Eroilor, sunt comemorați eroii români care s-au jertfit pentru eliberarea Basarabiei.

La cimitirul de la Țiganca, din 1941 până în 1943, au fost înhumați în nouă gropi comune 1080 de militari români, căzuți eroic, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În perioada sovietică, Cimitirul a fost transformat în fermă de vite. A fost reconstruit în 2006.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău