GALERIE FOTO | Al doilea lot de ajutoare umanitare din partea României, la Chișinău. Marcel Spătari: Este un gest simbolic că ajutorul ajunge în aceeași zi în care a venit președintele și premierul României. O zi în care construim poduri spirituale

  • 16 Martie 2022 17:29
GALERIE FOTO | Al doilea lot de ajutoare umanitare din partea României, la Chișinău.  Marcel Spătari: Este un gest simbolic că ajutorul ajunge în aceeași zi în care a venit președintele și premierul României. O zi în care construim poduri spirituale

Al doilea lot de ajutoare umanitare din partea României a ajuns astăzi la Chișinău. Este vorba despre nouă camioane cu 55 de tone de alimente și produse non alimentare destinate persoanelor refugiate din Ucraina care ajung pe teritoriul Rep. Moldova. 

20 de tone de făină și mălai, 10 tone de produse de igienă, 15 tone de alte produse de primă necesitate, scutece pentru copii, pături, prosoape, lenjerie, alimente neperisabile formează conținutul celor 55 de tone de ajutor umanitar trimis de România. Ajutorul a fost colectat atât de la agenți economici cât și de la persoane fizice, după cum a declarat pentru Radio Chișinău secretarul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu. El a spus că ceea ce face atât România cât și Rep. Moldova pentru refugiații ucraineni este un simbol al civilizației și al omeniei. 

Am apreciat foarte mult tot sprijinul pe care Rep. Moldova și mobilizarea de care a dat dovadă pentru a veni în sprijinul acestor oameni care fug din calea războiului. Și noi, la rândul nostru, avem un număr considerabil de refugiați în România, dar am văzut că este nevoie să ajutăm și să ușurăm povara pe care frații noștri, prietenii noștri, vecinii noștri o au din cauza acestei crize. Astăzi am venit cu încă 55 de tone de ajutoare umanitare care se alătură celorlalte 17 tone pe care România le-a trimis în urmă cu două săptămâni la Chișinău”, a declarat Adrian Dupu.

Este un gest simbolic că ajutorul ajunge în aceeași zi în care la Chișinău a venit președintele și premierul României. O zi în care construim poduri spirituale, a declarat în discursul său Marcel Spătari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

”Ieri, la ședința Comisei Situații Excepționale am alocat 21,3 milioane de lei pentru autoritățile publice locale de nivelul doi ca să poată face achiziții pentru aceste centre de plasament pentru a procura cele necesare pentru familiile din aceste centre, produse alimentare, igienice, dar ca să poată acoperi li costurile de funcționare, mă refer la facturile pentru utilități care vor veni la sfârșitul lunii. Ne bucurăm foarte mult că avem susținerea României și a altor țări și vă asigurăm că toate aceste ajutoare vor ajunge acolo unde refugiații au nevoie de ele”, a menționat Marcel Spatari. 

La eveniment a participat și vicepreședintele parlamentului Mihai Popșoi, care a apreciat sprijinul pe care România l-a acordat Rep. Moldova pe parcursul celor 30 de ani de independență.

”Ca de fiecare dată când ne este mai grei frații noștri ne vin în ajutor. Proverbul spune că ”Prietenii la nevoie se cunosc”, frații cu atât mai mult. Atât pe durata pandemiei cât și acum în această criză a refugiaților cauzată de acest măcel care se întâmplă în Ucraina, frații noștri de peste Prut ne ajută să-i ajutăm la rândul nostru pe acei copii, acele femei, acei bătrâni care fug de urgia războiului. Suntem recunoscători guvernului României, președintelui Iohannis, plătitorilor de impozite din România pentru că de fiecare dată ne-au venit în ajutor”, a spus Mihai Popșoi. 

Amintim că un prim lot de ajutoare umanitare colectat de la oamenii dintr-un sat din Județul Prahova a ajuns acum  două săptămâni la Chișinău. 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău