Galerie de personalități în aproape 2 mii de pagini - lansarea cărții lui Neagu Udroiu la Chișinău

  • 09 Aprilie 2019 17:43
Galerie de personalități în aproape 2 mii de pagini - lansarea cărții lui Neagu Udroiu la Chișinău

Lansarea volumului „Condeie, Voci, Chipuri. Presa Românească – pagini de istorie”, semnat de scriitorul și jurnalistul Neagu Udroiu, a avut loc astăzi, 9 aprilie, la Biblioteca Națională din Chișinău, cu sprijinul ICR Chișinău. Evenimentul a avut loc în cadrul unei conferințe publice, menite să omagieze personalitățile presei românești din ultimul secol (1918 – 2018), care au slujit cu condeiul cauza Marii Uniri.

Neagu Udroiu a prezentat în cadrul conferinței momente importante ale istoriei presei românești pe parcursul unui secol. Despre noua sa lucrare, ce conține aproape 2 mii de pagini, autorul mărturisește că a avut drept scop să prezinte o galerie de personalități, printre care si reputați oameni de cultură, care “au conceput presa ca o informare a publicului despre ceea ce se întâmplă și dincolo de întâmplările obișnuite”. 

„Cartea aceasta cuprinde date reprezentative despre apariția primelor cărți în limba română, cărți despre marile momente ale secolului al 19-lea, secolul 20, pe care le-au servit și marile cariatide, personalitățile care au sprijinit această activitate intelectuală de apreciat și de invidiat”, spune Neagu Udroiu.

Consilierul Institutului Cultural Român la Chișinău, Cătălin Bordeianu, spune că aceste cărți sunt adresate publicului larg, deoarece reprezentanții presei, despre care relatează autorul, au promovat în primul rând cultura și limba românească:

„Este prezentată publicului larg, cât și celui specializat, o istorie a presei românești cu cele bune, cât și rele, în lumini și umbre, cu momente de răspântie, în care presa a cultivat nu numai idei politice, economice și culturale, ci presa și-a făcut un titlu de glorie de a promova în rândul întregii comunități românești limba și cultura română”.

Directorul ICR Chișinău, Valeriu Matei a menționat că după declararea independenței, pe când era director al agenției Rompres, Neagu Udroiu a contribuit mult la stabilirea unor relații de schimb profesional între jurnaliștii de pe cele două maluri ale Prutului, legând prietenii și cu mulți oameni de cultură, scriitori, politicieni:

„În anii 90 organizam prima conexiune directă între Rompress și Moldova-press, Rompres-ul devenind atunci un vehicul al adevărurilor care se desfășurau atunci la chișinău. Și această colaborare intensă a fost foarte benefică. Mulți dintre ziariștii noștri de știri și-au făcut atunci stagiul la Rompres-ul condus de domnul Udroiu Neagu”.

Galerie de personalități în aproape 2 mii de pagini - lansarea cărții lui Neagu Udroiu la Chișinău

Cartea lui Neagu Udroiu „Condeie, voci, chipuri. Presa românească – pagini de istorie”, în două volume, a apărut la editura Tipo Moldova din Iași. Neagu Udroiu este autor a peste 30 de titluri, dintre care „Mass-media și societatea”, „Cavaleri și piloți ai ordinului de Gutenberg” și altele.

Galerie de personalități în aproape 2 mii de pagini - lansarea cărții lui Neagu Udroiu la Chișinău

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău