Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și-a desemnat câștigătorii

  • 10 Noiembrie 2023 11:18
Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și-a desemnat câștigătorii

La Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” din Chișinău a avut loc astăzi, în cadrul Expoziției-concurs ”Salonul de artă contemporană”, prima ediție a Galei Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (UAP), informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Florina Breazu, președintele UAP a menționat că Gala Premiilor Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova este o premieră pentru comunitatea artistică din țara noastră și este prilejuită de aniversarea a 120-a a UAP – continuatoarea firească a Societății Amatorilor de Arte Frumoase din Basarabia. La concurs au participat 103 autori și au fost înscrise 117 lucrări de artă executate în diverse tehnici.

Prezent la eveniment, Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu a afirmat că prima ediție a Galei Premiilor UAP reprezintă un înalt nivel de maturitate artistică. La rândul său, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, Monica Babuc a spus că instituția a susținut mai multe evenimente organizate de UAP, iar institutul pe care îl conduce funcționează aici pentru cultură și artiști.

Cu Marele Premiu a fost distins artistul plastic Tudor Zbârnea, iar cu Premiul de Excelență – pictorul Dmitri Peicev. Premiul pentru pictură a fost acordat Florinei Breazu și lui Anatol Danilișin, premiul pentru artă decorativă – lui Oleg Dobrovolschi și Ludmilei Furdui, iar premiul pentru sculptură – lui Valentin Vârtosu. Vitalie Malcoci a luat premiul pentru critică, Ruslan Roșca – premiul pentru tineret și Svetlana Șugjda – premiul juriului.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii, Primăriei municipiului Chișinău și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Mon
6
Tue
7
Wed
5
Thu
2
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău