Cine sunt laureații celei de-a VII-a ediții a Galei Premiilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

  • 16 Ianuarie 2020 09:35
Cine sunt laureații celei de-a VII-a ediții a Galei Premiilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

Cea de-a VII-a ediție a Galei Premiilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a avut loc miercuri, 15 ianuarie, la Sala cu Orgă, în contextul Zilei Naționale a Culturii și cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, informează MOLDPRES.

Cea de-a VII-a ediție a Galei Premiilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a avut loc miercuri, 15 ianuarie, la Sala cu Orgă, în contextul Zilei Naționale a Culturii și cu prilejul împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, informează MOLDPRES.

Premiile au fost acordate pentru cele mai reprezentative creații în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural și al muzeografiei, dar și pentru promovarea culturii în mass-media și a managementului în domeniul culturii, în anul 2019.

Manifestarea a început cu un moment de reculegere în memoria regretatului cântăreț Ștefan Petrache. În discursul său, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a menționat, între altele, că și în acest an cultura a rămas fidelă propriilor idealuri, legate de promovarea frumosului, adevărului și binelui. „Prin cultură, distilăm mai ușor binele din amalgamul care ne înconjoară și devenim mai buni”, a subliniat oficialul.

Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale a fost obținut de către Petru Vutcărău, prim-regizor al Teatrului Național Eugene Ionesco, Artist al Poporului, pentru montarea spectacolului „Căldură în noiembrie”. Solicitat de MOLDPRES, Petru Vutcărău a afirmat că acest premiu îl obligă să-l justifice în continuare. „Meritul nu-mi aparține doar mie, ci întreg Teatrului Național Eugene Ionesco, în primul rând, actorilor, cei care joacă în spectacol și cei care de fapt bucură publicul cu arta lor. Ceea ce facem noi trebuie să continue. Munca noastră nu e în zadar.  Înseamnă că mai trebuim cuiva, mai are cineva nevoie de noi. Orice apreciere este un semn, un gest de recunoștință” , a spus Petru Vutcărău.

 Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii a fost acordat poetului și prozatorului Ghenadie Postolache, pentru romanul „Pastorala”, și scriitorului Teo Chiriac, pentru volumul „Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4”, iar premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii  - directorului artistic și prim-dirijorului Orchestrei Simfonice Naționale a IPNA Teleradio-Moldova, Gheorghe Mustea, Artist al Poporului, pentru promovarea artei muzicale din patrimoniul național și universal.

Artistul plastic Alexandru Macovei s-a ales cu premiul „Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice, pentru expoziția personală „Stigmatul caligrafic Opus 032754 Re-minor” și editarea albumului cu aceeași denumire. Scriitorul și publicistul Mihai Poiată s-a învrednicit de premiul „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei,  pentru seria de eseuri despre cineaști și arta cinematografică din Republica Moldova. Coregrafului Anatol Magdâl, conducătorul Ansamblului de dans popular „Mărțișor” i-a revenit premiul „Vladimir Curbet” în domeniul coregrafiei, pentru contribuție la conservarea și valorificarea folclorului coregrafic național, iar șeful secției restaurare a Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Ecaterina Bondarenco, a intrat în posesia premiului „Ștefan Ciobanu” pentru contribuție semnificativă la conservarea și valorificarea patrimoniului cultural național.

Directorului general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan, i-a fost acordat premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic și bibliografic, pentru coordonarea și realizarea proiectelor  „Punguța cu două cărți” și extinderea accesului bibliotecilor pentru copii din Republica Moldova la tehnologii moderne și instruire. Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă” și Ansamblul Etnofolcloric „Romanița” al Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” au ridicat premiul „Isidor Burdin”, pentru conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

Criticul de teatru și cinema Larisa Turea a obținut premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării culturii în mass-media, pentru elaborarea studiilor de referință în domeniul istoriei artei teatrale. „Este o onoare pentru mine să primesc acest premiu, care poartă numele criticului de teatru Gheorghe Cincilei. Am colaborat cu dumnealui. Este cel care a fondat Muzeul Teatrului și Liga Criticilor din R. Moldova”, a remarcat Larisa Turea.

Premiul „Veniamin Apostol” în domeniul educației artistice a fost acordat cântărețului și profesorului universitar Mihail Munteanu, Artist al Poporului, și naistului, Ion Negură, fondatorul școlii naționale de nai, pentru contribuție semnificativă la educarea generațiilor în spiritul valorilor culturale naționale. Premiul pentru cel mai bun manager al instituției de cultură de nivel local a fost obținut de către șeful Secției cultură, Consiliul raional Edineț, Angela Bazatin, și de către șeful Secției cultură și turism a Consiliului raional Soroca, Grigore Bucătaru, pentru contribuție esențială în promovarea valorilor culturale și organizarea activităților culturale de amploare.

În fața celor prezenți, a susținut un recital muzical organista Ana Strezeva, pianiștii Anatol Lapicus și Iurie Mahovici, interpreta Aliona Triboi și Orchestra Națională de Cameră a Sălii cu Orgă.

Prima Gală a Premiilor în domeniul culturii a avut loc în 2013.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău