Gala laureaților premiilor naționale GALEX - contribuții la dezvoltarea biblioteconomiei în R.Moldova
-
24 Aprilie 2018 08:34
Liga Bibliotecarilor din R. Moldova și Biblioteca Națională au organizat ieri, 23 aprilie, de Ziua mondială a cărții și a drepturilor de autor și Ziua bibliotecarului, Gala laureaților premiilor naționale GALEX, ediția a opta, relatează MOLDPRES.
„Cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor” a fost acordat lui James D. Pettit, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al SUA în Republica Moldova, pentru suportul substanțial acordat Bibliotecii Naționale în susținerea proiectului de salvgardare a documentelor istorice
„Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale” a fost obținut de Agnieszka Skieterska, director al Institutului Polonez din București, pentru ajutorul logistic la completarea colecțiilor Bibliotecii Naționale cu cele mai valoroase ediții.
„Cel mai bun fondator de bibliotecă”, pentru susținerea activă a bibliotecii din localitate prin implicare în toate proiectele implementate în bibliotecă, prin voluntariat la lucrările de reparație și renovare a instituției, a fost desemnat primarul satului Izbiște, raionul Criuleni, Ion Plămădeală,
„Cel mai bun scriitor promotor al cărții și lecturii” - pentru implicarea și contribuția substanțială la organizarea și desfășurarea activităților de promovare a cărții naționale și a lecturii este prozatorul și jurnalistul Iulian Ciocan.
„Cel mai generos Mecena al bibliotecilor” a fost desemnat Alexei Chirdeachin, doctor în filologie, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Comrat, profesor la Liceul Teoretic „N. Milescu Spătaru”, pentru promovarea imaginii Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și cultivarea dragostei fața de carte și lectură a tinerei generații.
„Cel mai bun promotor și susținător al bibliotecilor, cărții și lecturii în mass-media” - Agenția de presă Info-Prim, director Valeriu Vasilică, pentru susținerea informațională a activității Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, promovarea, reflectarea imaginii bibliotecii, cărții și lecturii în societate.
„Cel mai bun filantrop al Bibliotecii Naționale”, pentru contribuția extraordinară la dezvoltarea colecțiilor Bibliotecii Naționale cu documente patrimoniale este Alexandru Magola, cercetător științific la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei și președinte al Asociației Științifice „Historia”.
„Cel mai bun bibliotecar al anului 2017 din Biblioteca Națională a Republicii Moldova”, pentru performanțe deosebite în activitatea profesională, promovarea și diversificarea activităților cu publicul, contribuție substanțială la implementarea serviciilor inovative în activitatea secției Carte veche și rară, este Veronica Cosovan, șef secție Carte veche și rară a BNRM.
„Cel mai bun bibliotecar al anului 2018 din bibliotecile publice” a revenit Galinei Agafița, director al Bibliotecii Publice Raionale „Grigore Vieru”, Călărași, pentru prestanța deosebită în realizarea programelor și proiectelor de modernizare a activității bibliotecii și de culturalizare a utilizatorilor, pentru activitate prodigioasă în promovarea cărții și lecturii în comunitate și fidelitate față de profesia de bibliotecar.
„Cel mai bun proiect biblioteconomic”, pentru organizarea activității de instruire continuă a personalului instituțiilor bibliotecare, în contexte formale și nonformale, coordonarea și sprijinul metodologic în activitățile de formare continuă la nivelul structurilor similare din țară în conformitate cu cerințele legale în vigoare, precum și cele de dezvoltare a bibliotecii moderne, premiul a fost luat de Ludmila Corghenci, șefa Centrului de formare continuă în biblioteconomie și științe ale informării din cadrul Bibliotecii Naționale, a fost distinsă cu premiul
„Cea mai bună lucrare (publicație) în biblioteconomică” scrisă și imprimată în bibliotecile din Moldova a fost distins volumul ”Speranța și destinul unui cronicar. Nicolae Roibu – prozator, publicist. Biobibliografie”, alcătuitor Maria Sargun, specialist principal, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, pentru nivelul înalt în cercetarea bibliografică, valorificarea și punerea în valoare a lucrărilor prozatorului, publicistului, jurnalistului Nicolae Roibu.
„Cel mai reușit proiect de promovare a imaginii bibliotecii” au fost distinse două instituții: Biblioteca Științifică a Universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți, director – Elena Harconiță și Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu”, director – Mariana Harjevschi, pentru participare cu succes la sesiunea de postere și materiale în cadrul Simpozionului Anul Bibliologic 2017, ediția a XXVII-a.
Premiul GALEX a fost instituit în 2010 de Liga Bibliotecarilor din R. Moldova și Biblioteca Națională.