Gala Ig Nobel Prize, care recompensează cele mai trăznite cercetări științifice, cu o româncă printre laureați

  • 14 Septembrie 2018 11:01
Gala Ig Nobel Prize, care recompensează cele mai trăznite cercetări științifice, cu o româncă printre laureați

Cea de-a 28-a gală Ig Nobel Prize, care recompensează cele mai trăznite cercetări științifice, a fost organizată joi într-un amfiteatru al Universității Harvard. Printre laureații de anul acesta se află și românca Gabriela-Alina Sauciuc, cercetătoare la o renumită universitate din Suedia, care a câștigat la categoria antropologie, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Ea a fost recompensată pentru că a descoperit că maimuțele de la zoo imită vizitatorii la fel de des pe cât vizitatorii imită maimuțele. "Motivul pentru care ne aflăm aici este un studiu despre interacțiunile spontane dintre cimpanzei și oameni, la o grădină zoologică din Suedia. Scopul nostru era să vedem dacă cele două specii de primate își imită reciproc maimuțărelile. Așa a fost. Cel mai important, am observat că maimuțăreala a dus la prelungirea interacțiunii interspecii', a spus Gabriela Sauciuc.

Premiul Ig Nobel pentru medicină a fost câștigat de doi americani care au folosit tururile într-un montagne russe, ca mijloc de accelerare a eliminării unei pietre la rinichi.

Trofeul pentru economie a fost decernat unei echipe internaționale formată din Lindie Hanyu Liang, Douglas Brown, HuiwenLian, Samuel Hanig, D Lance Ferris și Lisa Keepingcare care a investigat cât de eficient este ca angajații să folosească păpuși voodoo pentru a se răzbuna pe șefii abuzivi. Potrivit lui Hanyu Liang, folosirea acestor păpuși are un efect pozitiv. "Angajații se simt mult mai bine. Ei simt că în acest fel li se face dreptate", a declarat câștigătoarea.

O altă echipă de cercetători alcătuită din John Barry, Bruce Blank și Michel Boileau a câștigat premiul pentru medicină reproductivă prin studiul lor care a analizat legătura dintre erecție și timbre. "Ne-am gândit să răspundem la întrebarea What's up Doc?,", a declarat unul dintre laureați la primirea premiului.

La acceptarea trofeului Ig Nobel pentru pace, pentru studiul său privind proferarea de strigăte și injurii în timpul conducerii unui vehicul, cercetătorul Francisco Alonso a declarat că este important să se pună capăt acestui flagel - al furiei manifestate la volan. "Să ne amintim că oamenii folosesc mașinile și pentru a-și exprima dragostea, ceea ce este mult mai bine decât să le folosim ca mijloace pentru a semăna moartea", a subliniat el.

În fiecare an, 10 premii Ig Nobel sunt acordate cercetătorilor sau personalităților care au obținut rezultate trăznite în diverse domenii - de la fizică, la economie, anatomie, medicină sau chiar pace. De multe ori aceste descoperiri sunt inutile, incredibile, sau bizare și stârnesc râsul. Laureații primesc o diplomă scrisă de mână și un cec de 10 trilioane de dolari zimbabweeni (1 dolar american echivalează cu 35.000.000.000.000.000 de dolari locali) emis în vremea când această țară era afectată de hiperinflație.

Premiile Ig Nobel sunt decernate în fiecare an cu o lună înainte de acordarea adevăratelor Premii Nobel. Ig Nobel Prize sunt creația editorului și fondatorului revistei, Annals of Improbable Research, și sunt menite să celebreze neobișnuitul, să onoreze imaginația și să încurajeze oamenii să gândească în mod neobișnuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:3,6 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău