Găgăuzia va avea în 2018 un buget mai mare, un procuror propriu, iar salariile funcționarilor – după posibilități

  • 23 Decembrie 2017 12:24
Găgăuzia va avea în 2018 un buget mai mare, un procuror propriu, iar salariile funcționarilor – după posibilități

La ultima ședință a Adunării Populare a Găgăuziei, deputații au discutat despre bugetul autonomiei pentru anul 2018, dar și alte subiecte. Astfel, legislativul regional de la Comrat a aprobat o rezoluție privind introducerea unor modificări ce ține de bugetul Găgăuziei pentru anul curent 2017.

proiectul de buget propus pentru anul 2018 se ridică la 706 milioane 295 mii 200 lei, cu 23,8% mai mult decât anul curent, atunci când acesta a însumat 570 milioane 577 mii 900 lei. Acest buget va fi format din veniturile proprii ale autonomiei, care se ridică la 307 milioane 473 mii 700 de lei și transferurile de la bugetul de stat, care vor ajunge la 394 milioane 95 mii lei. Banii vor fi folosiți pentru întreținerea grădinițelor, școlilor și a educației școlare suplimentare, compensații sociale și beneficii, relatează MoldNova.md

De asemenea, a fost aprobată legea privind numirea procurorului general al Găgăuziei. La fel ca înainte, procurorul general al autonomiei va fi numit de către Procuratura Generală a Republicii Moldova la recomandarea Adunării Populare Găgăuze.

Însă, începând de anul viitor, Adunarea Populară poate organiza un concurs pentru funcția de procuror general în baza legilor din autonomie, fiind obligatoriu ca cel numit să stăpânească perfect limba găgăuză. De fapt, aceasta este o prevedere a Legii cu privire la Procuratură, votată în 2016.

La funcția de procuror-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia poate candida care în ultimii 10 ani a avut o experiență profesională neîntreruptă în domeniul dreptului, dintre care 5 ani în funcția de procuror sau judecător; în ultimii 3 ani până la anunțarea concursului nu a fost membru și/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizații social-politice; precum și cunoaște limba găgăuză.

O altă problemă dezbătută la ședință a fost inițierea unui proiect de lege a deputaților APG în Parlamentul Republicii Moldova, prin care doresc schimbarea sistemului de salarizare al funcționarilor publici din țară. Deputații găgăuzi consideră că este incorect și ilogic ca în condițiile în care Republica Moldova dorește descentralizarea administrativă, salariile să fie stabilite de către Guvern. Astfel, legea prevede că salariul funcționarilor publici trebuie să fie stabilit de autoritățile administrației publice locale, atunci când are loc aprobarea bugetelor respective, așa încât să se țină seama de posibilitățile propriilor bugete. Această lege s-a bucurat de susținerea tuturor celor prezenți în sală.

În cadrul ședinței APG, președintele Curții de Conturi din Găgăuzia, Mihail Grecu, a prezentat un raport privind rezultatele gestionării fondurilor autonomiei și proprietății de stat.

Membri ai Comitetului Executiv au fost acuzați de încălcări cum ar fi angajarea de personal suplimentar, cheltuirea irațională a banilor publici pentru funcționarea instituției, dar și plata ilegală a unor premii către angajați.

Prim-vicebașcanul Găgăuziei, Vadim Ceban, prezent la ședință, a menționat că aceste acuzații sunt la comandă, subliniind că șeful camerei de audit „îndeplinește un ordin politic, bazat pe obiectivul de a discredita bașcanul”. Ceban a mai adăugat că „salariul unui proaspăt angajat este de 2.400 de lei și că deciziile Guvernului Republicii Moldova permit acordarea de bonusuri salariaților, iar Comitetul Executiv încearcă să oprească plecarea cadrelor tinere”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău