Găgăuzia se opune eliminării limbii ruse din circuitul administrativ al R.Moldova și condamnă decizia Curții Constituționale

  • 30 Iunie 2018 10:33
Găgăuzia se opune eliminării limbii ruse din circuitul administrativ al R.Moldova și condamnă decizia Curții Constituționale

Autoritățile din Găgăuzia se opun categoric eliminării limbii ruse din circuitul oficial al Republicii Moldova, conform unei declarații adoptată vineri, 29 iunie, de Adunarea Populară (legislativul regional – n.red.) de la Comrat.

Deputații găgăuzi „condamnă categoric” decizia Curții Constituționale, care a declarat la începutul lui iunie desuetă legea din 1989 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM). Mai mult, ei afirmă că „limba rusă va continua să fie folosită nestingherit ca limbă oficială de comunicare interetnică” în regiunea autonomă Găgăuzia.

„Decizia Curții Constituționale, adoptată de dragul unui grup restrâns de rusofobi și a patronilor acestora, fără a ține seama de părerea oamenilor, încalcă  diversitatea etnică, culturală și lingvistică istoric stabilită a poporului Republicii Moldova”, potrivit declarației Adunării Populare de la Comrat, preluată de GagauzINFO.md

De asemenea, deputații găgăuzi cheamă autoritățile de la Chișinău să consolideze „statutul știrbit” al limbii ruse ca „limbă oficială de comunicare interetnică”.

Conform legislației regionale, în Găgăuzia, unitate teritorială autonomă instituită printr-o decizie a Parlamentului Republicii Moldova în decembrie 1994, pentru a proteja identitatea națională a găgăuzilor, funcționează trei limbi oficiale – găgăuza, româna și rusa.

În realitate, însă, limba rusă este folosită aproape exclusiv în Găgăuzia atât în domeniul administrativ-politic și educație, cât și în comunicarea cotidiană dintre locuitorii regiunii, care rămâne sub o puternică influență a Moscovei, remarcă experții.

Amintim că, pe 4 iunie, Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat drept învechită legea din 1989 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSSM. Totodată, magistrații au respins solicitările liberalilor de a declara neconstituțională obligativitatea traducerii documentelor și actelor publice în limba rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău