Găgăuzia în ilegalitate (Timpul)
-
03 Februarie 2014 09:14
REVISTA PRESEI DIN 3 FEBRUARIE
Referendum PROVOCATOR în Găgăuzia, titrează Ziarul Național. În pofida tuturor criticilor și a atenționărilor că referendumul în Găgăuzia este ilegal, autoritățile din regiune au decis să meargă împotriva legii. Indiferent de rezultatul plebiscitului, Comisia Electorală Centrală a anunțat déjà că nu va recunoaște acest referendum, refuzând anterior să elibereze ștampilele de stat pentru organizarea votării.
Deputatul comunist Irina Vlah a votat pentru SEPARATISM, mai scrie Ziarul Național. După ce a ieșit din cabina de vot, alesul poporului a declarat că a votat pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan și pentru dreptul la autodeterminare al Găgăuziei.
Găgăuzia în ilegalitate, titrează și Timpul. Prezența la urne a fost mult peste pragul de validare a voturilor. Timpul remarcă faptul că printre observatorii străini prezenți în regiune se numără deputatul radei locale din Odesa, Iurii Dimcioglo, și deputatul Dumei de Stat a Federației Ruse, Roman Kudekov.
Găgăuzii s-au îmbulzit la referendumul ilegal, scrie Adevărul. De la mic la mare, veseli și nesperiați de frigul de afară, toți vor să se facă auziți. Și, se pare, toți își doresc același lucru. „Am votat pentru Est. Rușii sunt prietenii noștri, alături de ei ne va fi mai bine, crede un constructor, întrebat de Adevărul. „Politicienii de la Chișinău nu ne-au iubit niciodată și vor să ne ducă naiba știe unde. Încercăm să-i oprim prin acest referendum, a declarat o farmacistă. Publicația scrie că parlamentarul socialist Igor Dodon a colindat secțiile de votare, îndemnând lumea să meargă pe mâna Moscovei.
Adevărul mai scrie despre recordurile sistemului bancar moldovenesc. Băncile au încheiat anul 2013 cu un profit cumulat de peste un miliard de lei, dublu față de 2012 și cel mai mare din ultimii cinci ani, relevă Adevărul. Deși în cifre arată bine, unele au probleme grave, susține publicația.
Evenimentul Zilei atrage atenția asupra cazului de la Cahul, când doi copii au înghețat în casă de frig. Ziarul se întreabă de ce s-a ajuns aici, dacă acea familie, de mai bine de trei ani era în vizorul Direcției de asistență socială și cum ar fi evoluat acest caz dacă nu ar fi intervenit presa.
Evenimentul Zilei mai titrează că 2013 a fost anul plângerilor moldovenilor la CEDO. Numărul cererilor depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Republicii Moldova a crescut în 2013 cu 45% față de anul precedent, arată un raport de monitorizare.