Misiunea Socială „Diaconia” a inaugurat grădinița creșă în care copiii învață să exploreze lumea în baza conceptului pedagogic Pikler

  • 20 Decembrie 2022 12:04
Misiunea Socială „Diaconia” a inaugurat grădinița creșă în care copiii învață să exploreze lumea în baza conceptului pedagogic Pikler

Îngrijirea bazată pe relație, dezvoltarea autonomă a mișcării și joaca liberă. Sunt cei trei piloni pe care se axează toate activitățile educative și distractive organizate în centrul de dezvoltare timpurie „Gâgâlici”, serviciu inaugurat la începutul lunii decembrie de Misiunea Socială „Diaconia”.

O casă mare, plină de căldură și culoare - așa arată grădinița „Gâgâlici”, situată în cartierul Poșta Veche din capitală. Instituția de educație timpurie se ridică spre soare printre clădirile din zonă.

Chiar de la intrare ai senzația că ai nimerit în paradis. Este suficient doar să deschizi poarta pentru a înțelege că grădinița a fost amenajată cu multă dragoste și rafinament.  În curte, pe copii îi așteaptă un teren de joacă, o cărărușă senzorială și diverse tobogane, care să le trezească curiozitatea pentru joacă.

Diaconia și-a propus să promoveze un model inovativ de educație a copiilor, alături de oamenii din comunitatea noastră care rezonează cu această metodologie, mă refer la metodologia Pikler pe care echipa „Gâgâlici” a îmbrățișat-o, datorită sprijinului partenerilor noștri de la KinderSpielRaum, cu susținerea Anei Bordos și Allei Ceban, pedagogi acreditați Pikler.  

Respect pentru individualitatea și ritmul propriu de dezvoltare a copilului

Creșa este întâi de toate un proiect social ce derivă din însăși Convenția Pikler – pentru drepturile copiilor în creșă elaborate de Societatea Pikler Lóczy, Ungaria (noiembrie 2014).

Abordarea Pikler facilitează dezvoltarea liberă a copiilor, având grijă de sănătatea lor fizică și echilibrul emoțional, respectându-le individualitatea și autonomia.

Conform fondatorilor metodologiei, fiecare copil care merge la grădiniță, este acceptat ca persoană și tratat cu înțelegere, afecțiune și atenție; este protejat de fiecare exprimare cât de mică a agresiunii în întâlnirea cu adulții, fie verbală, fie deschisă sau ascunsă. Copilul este însoțit de către adulți în dezvoltarea sa, ferindu-l de confruntări cu situații pentru care încă nu este suficient de pregătit.

Dezvoltarea autonomă a mișcării presupune ca micuțul singur să descopere competențele noi de mișcare, fără a fi forțat de adult să se dezvolte într-un anumit ritm. Rolul adulților în acest caz este de a pregăti un spațiu sigur, un mediu provocator pentru copil, supraveghindu-l discret în permanență și însoțindu-l în drumul lui de autocunoaștere și de cunoaștere a lumii.

Proiect subvenționat de Diaconia, cu implicarea asumată a părinților

Acestea și alte principii fundamentale ale metodologiei Pikler sunt cu atât mai importante, cu cât vorbim despre un centru de dezvoltare timpurie destinat micuților cu vârste foarte fragede cuprinse între 6 luni și 3 ani. Din acest motiv, una dintre principalele așteptări, dar și condiții de înmatriculare a picilor la creșă este disponibilitatea și dorința sinceră a membrilor familiei de a fi parte a procesului de educație a copilului.

Mihaela BELEI, Coordonatoare Program „În Brațele Mamei”, Diaconia, ne-a povestit un pic mai mult despre filosofia celui mai nou proiect al „Diaconiei”:

La „Gâgâlici”, copiii vor fi educați într-un mediu incluziv orientat spre educația timpurie a copilului, cu implicarea activă a părintelui.  Ne dorim ca părinții, îngrijitorii micilor noștri beneficiari să fie dispuși să participe cu regularitate la sesiuni de formare și instruire în domeniul metodologiei Pikler. Doar așa ne putem asigura continuitatea unui model de educație sănătoasă pentru copil, creând o punte între lumea sa familială și regulile de dezvoltare la creșă, cu multă grijă pentru starea de bine a copilului. Pentru că, până la urmă, familia și suportul oferit copilului acasă, cu ghidarea noastră, trebuie să rămână cele mai importante repere de dezvoltare pentru copil.

Acei părinți care își pot permite să plătească pentru serviciile creșei o vor face. Creșa „Gâgâlici” este parțial subvenționată de Misiunea Socială „Diaconia”, din dorința de a oferi acces la o educație de calitate tuturor categoriilor sociale, inclusiv celor vulnerabile. De aceea, familiile monoparentale, familiile unde părinții sunt studenți sau dispun de resurse financiare limitate, de exemplu, pot beneficia de reduceri esențiale pentru serviciile oferite la „Gâgâlici”, se arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău