G20: Inflația și riscurile geopolitice amenință revenirea economică

  • 17 Februarie 2022 19:40
G20: Inflația și riscurile geopolitice amenință revenirea economică

Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din țările membre ale G20 consideră inflația și riscurile geopolitice drept amenințări la adresa revenirii economiei mondiale din pandemia de COVID-19, revenire care era deja inegală din cauza accesului diferit la vaccinuri, se arată într-un draft de comunicat consultat de Reuters.

În acest document, miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 promit să utilizeze "toate instrumentele disponibile pentru a răspunde la impactul pandemiei" dar avertizează că spațiul de manevră disponibil este posibil să fie "îngust și inegal", potrivit Agerpres.

"Vom continua să monitorizăm marile riscuri globale, inclusiv cele care decurg din (actualele) tensiuni geopolitice și vulnerabilități macroeconomice și financiare", susțin miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20.

În comunicat nu se face nicio referire directă la criza de la granița dintre Ucraina și Rusia, iar faptul că termenul (actualele) este în paranteză sugerează că ar putea fi eliminat. Rusia este țară membră a G20.

Temerile că Rusia ar putea invada Ucraina au umbrit debutul reuniunii de la Jakarta, care urma să se concentreze pe riscurile create de accelerarea inflației și a măsurilor monetare de controlare a inflației. Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a lansat un avertisment direct că tensiunile cu privire la Ucraina ar putea perturba revenirea economiei mondiale.

Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 susțin în draftul de comunicat că inflația este în prezent ridicată în multe țări, alimentată în parte de perturbările apărute de-a lungul lanțurilor de aprovizionare, dezechilibrele dintre cerere și ofertă, creșterea prețurilor la materii prime și energie.

"Băncile centrale vor acționa acolo unde este necesar pentru a asigura stabilitatea prețurilor, în linie cu mandatele lor, și în același timp vor rămâne angajate pentru comunicarea clară a politicilor lor", susțin miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20, adăugând că independența băncilor centrale este crucială pentru credibilitatea lor.

G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii și aproape două treimi din populația planetei. G20 reunește Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia și statele Uniunii Europene (UE). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Arhivă Radio Chișinău