G20 extinde până la mijlocul anului viitor programul privind înghețarea plăților aferente serviciului datoriei

  • 23 Noiembrie 2020 08:58
G20 extinde până la mijlocul anului viitor programul privind înghețarea plăților aferente serviciului datoriei

Liderii G20 au aprobat duminică planul privind extinderea până la mijlocul anului viitor a înghețării plăților aferente serviciului datoriei celor mai sărace țări din lume și au susținut o abordare comună privind gestionarea problemelor lor legate de datorii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o declarație comună, liderii G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate și emergente) au încurajat puternic creditorii privați să ia parte la Inițiativa pentru Suspendarea Serviciului Datoriei (DSSI) în condiții comparabile. De asemenea, ei au dat asigurări că vor urmări cu atenție problemele cu care se confruntă Africa și micile state insulare.

Inițiativa, lansată în această primăvară, a ajutat 46 din cele 73 de state eligibile să amâne plăți în valoare de 5,7 miliarde de dolari, eliberând astfel bani pentru a răspunde efectelor pandemiei și a sprijini activitatea economică.

Dar lipsa participării sectorului privat și temerile țărilor privind efectele negative asupra accesului viitor la piețele de capital au limitat succesul programului privind înghețarea plăților aferente serviciului datoriei, care inițial urma să genereze lichidități suplimentare de aproximativ 12 miliarde de dolari.

Miniștrii de Finanțe din G7 (economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Canada și Italia) și-au exprimat recent sprijinul pentru extinderea inițiativei G20 privind suspendarea plăților aferente serviciului datoriei celor mai sărace țări din lume, dar au precizat că acordul trebuie revizuit pentru a rezolva deficiențele care afectează implementarea sa.

Într-o declarație comună, miniștrii de Finanțe din G7 și-au exprimat "regretul profund" că unele țări au evitat participarea la inițiativă, clasificând instituțiile lor deținute de stat ca bănci comerciale. Doi oficiali au declarat pentru Reuters că referința s-a făcut clar la adresa Chinei, care, în cadrul negocierilor cu țările sărace, a refuzat să includă creditele de la banca de stat China Development Bank și de la alte entități controlate de Guvern în suma totală a datoriilor bilaterale oficiale.

"Toată lumea a fost dezamăgită de lipsa de transparență a Chinei", a explicat un oficial. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
5,52
Ploaie ușoară
Umiditate:82 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău