Furtuna tropicală Grace, care a făcut ravagii în Haiti după cutremurul masiv de sâmbătă, s-a transformat în uragan

  • 19 August 2021 11:57
Furtuna tropicală Grace, care a făcut ravagii în Haiti după cutremurul masiv de sâmbătă, s-a transformat în uragan

Furtuna tropicală Grace care a făcut ravagii în Haiti, mai ales în zonele afectate puternic de cutremurul de sâmbătă, a devenit mai intensă pe parcursul ultimelor zile și a devenit un uragan de categoria 1. Grace urmează să lovească, joi, coastele Mexicului și stațiunile turistice din zonă, transmite DIGI24.ro.

Potrivit Centrului Național pentru Uragane (NHC) cu baza la Miami, furtuna Grace era însoțită miercuri de viteze ale vântului de 120 km/h și se afla la 105 km de Insulele Cayman și la 560 km de orașul turistic Tulum din Mexic, precizează sursa citată

„Grace va atinge zona de uscat în Peninsula Yucatan joi dimineață și se va deplasa peste sud-vestul Golfului Mexic vineri dimineață”, a transmis NHC adăugând că intensitatea uraganului va spori în apele din Marea Caraibilor, conform Agerpres.

Statul mexican Quintana Roo, care are un litoral lung la Marea Caraibilor și găzduiește principalele destinații turistice ale țării, inclusiv Cancun, a început pregătirile pentru sosirea uraganului care urmează să lovească regiunea în zona orașului Tulum unde se află un sit arheologic maya. Protecția Civilă a înființat deja 85 de adăposturi pentru a găzdui populația vulnerabilă.

În supermarketurile din Cancun, unii locuitori își făceau provizii de alimente, în pofida apelurilor din partea autorităților de a evita panica.

„Nu știm ce se va abate asupra noastră”, a declarat Hortencia Rodriguez, o femeie care locuiește în zonă. „Pe vremea Wilma nu am fost pregătiți și am fost puternic afectați”, a adăugat ea făcând referire la uraganul de categoria 5 (cel mai înalt nivel pe scara Saffir-Simpson) care a lovit Cancun în 2005.

Meteorologii estimează că Grace va avea nevoie de 18 ore pentru a traversa Peninsula Yucatan și a ieși apoi în Golful Mexic, înainte de a atinge din nou zona de uscat, sâmbătă, în sudul statului Tamaulipas.

Furtuna tropicală Grace a traversat Republica Dominicană și Haiti. Aceasta din urmă a fost lovită sâmbătă de un cutremur cu magnitudinea 7,2, care a provocat moartea a aproape 2.200 de persoane, potrivit celui mai recent bilanț.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
0,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău