Furtuna tropicală Elsa s-a abătut asupra Cubei după ce a făcut trei morți în Caraibe

  • 05 Iulie 2021 12:04
Furtuna tropicală Elsa s-a abătut asupra Cubei după ce a făcut trei morți în Caraibe

Furtuna tropicală Elsa s-a abătut asupra Cubei duminică, unde este așteptată să facă ravagii întreaga zi de luni, după ce a făcut cel puțin trei victime în alte zone din Caraibe, informează AFP, potrivit Agerpres.

Elsa se afla la ora 22:00 GMT deasupra Mării Caraibelor, la 90 de kilometri sud de orașul Santa Cruz del Sur, din estul Cubei, potrivit Institutului meteorologic cubanez (Insmet). Furtuna era însoțită de vânturi de 95 km/h și se deplasa încet spre nord-est.

Elsa a devenit vineri primul uragan al sezonului din Atlantic, fiind clasată la categoria unu (din cinci) pe scara Saffir-Simpson, înainte de a fi retrogradată sâmbătă la furtună tropicală după ce a slăbit în intensitate.

Starea de "alertă ciclonică" a fost declarată în 11 din cele 15 provincii cubaneze, care se pregătesc de câteva zile pentru venirea furtunii. Insmet a raportat ploi abundente duminică seara în mai multe regiuni ale insulei, iar câteva sute de locuitori ai regiunilor de coastă au fost evacuați ca măsură de precauție.

Furtuna tropicală Elsa a trecut sâmbătă în largul coastei de sud-vest a Haiti-ului, îndreptându-se spre Jamaica și estul Cubei, însoțită de vânturi puternice și de precipitații abundente.

Pe coasta de sud a Republicii Dominicane, un tânăr de 15 ani a murit în regiunea Bahoruco în urma prăbușirii unui zid, iar o femeie de 75 de ani a decedat în aceleași circumstanțe la Bani, potrivit ziarului local Listin Diaro care citează Institutul Național de Medicină Legală (Inacif).

O a treia persoană și-a pierdut viața la Soufriere, pe insula Sfânta Lucia, situată la sud de Martinica, a anunțat Agenția caraibiană pentru gestionarea situațiilor de urgență în caz de dezastre (CDEMA), fără a specifica cauzele morții sale.

Vântul a provocat, de asemenea, întreruperi ale alimentării cu apă și energie electrică, precum și "daune semnificative la acoperișuri", potrivit CDEMA, la fel ca pe insula Barbados, unde sute de case au fost avariate.

În Haiti, o țară deosebit de vulnerabilă la dezastre naturale, nu au fost raportate victime sau daune semnificative, însă numeroase culturi au fost avariate, a declarat directorul Protecției civile din această țară, Jerry Chandler.

În sudul statului american Florida, furtuna tropicală Elsa ar putea aduce precipitații, inundații și rafale de vânt puternice, însă acest lucru va depinde de modul în care evoluează pe măsură ce avansează prin Cuba, potrivit NHC.

Se așteaptă ca Elsa să ajungă la Arhipelagul Florida Keys, din sudul statului american, în jurul orei 02:00 (06:00 GMT) marți, apoi să se îndrepte către Jacksonville.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău