Furtuna Ciaran a lovit nordul Europei cu forța unui uragan: Un mort și 16 răniți în Franța, școli închise în Marea Britanie, cod roșu în Spania

  • 02 Noiembrie 2023 19:59
Furtuna Ciaran a lovit nordul Europei cu forța unui uragan: Un mort și 16 răniți în Franța, școli închise în Marea Britanie, cod roșu în Spania

Furtuna Ciaran s-a abătut joi asupra nord-vestului Europei cu forța unui uragan, însoțită de vânturi puternice și ploi torențiale, care au provocat moartea unei persoane în Franța și au forțat închiderea școlilor, a aeroporturilor și a serviciilor de transport feroviar și cu feribotul, relatează Reuters, citată de News.ro

Un șofer de camion a fost ucis de un copac căzut la nord-est de Paris, iar 1,2 milioane de gospodării franceze au rămas fără electricitate. Autoritățile din Finistere, în Bretania, au îndemnat oamenii să rămână acasă și să se pună la adăpost de vântul care a atins la rafală 207 km/h, ceea ce a dus la înregistrarea unor valuri de 20 de metri înălțime în largul coastei, scrie G4Media.

Furtuna Ciaran, care vine după furtuna Babet de acum două săptămâni, a fost determinată de un puternic curent care a venit dinspre Atlantic, declanșând ploi abundente și vânturi furioase ce au provocat deja inundații puternice în Irlanda de Nord și în unele părți ale Marii Britanii.

Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a declarat pe X că 1.315 persoane a trebuit să fie relocate în tabere sau adăposturi, iar mai multe case au fost evacuate în orașul Brest din Finistere după ce o macara a căzut.

„Repet: rămâneți acasă”, a declarat prefectul local Alain Espinasse la postul de radio RTL.

Cu toate acestea, furtuna din Franța a dat semne de atenuare, serviciul meteorologic Meteo France reducând de la roșu la portocaliu alerta de vânt puternic în Mache, Finistere și Cotes d’Armor.

În Marea Britanie, Insulele Anglo-Normande au fost printre cele mai afectate zone, BBC relatând că ferestrele au fost spulberate și un acoperiș a fost smuls de pe o casă din Jersey, obligând familiile să se mute în hoteluri din apropiere.

Sudul Angliei a fost, de asemenea, grav afectat, multe școli fiind închise, iar organizația de caritate care salvează vieți pe mare a îndemnat oamenii să evite coasta.

Biroul meteorologic britanic Met Office a emis o avertizare galbenă pentru Londra și sud-estul Angliei. „Această vreme aspră ar putea face ca vizitarea coastelor noastre din jurul sudului Angliei și Țării Galilor să fie înșelătoare și să aducă pe condiții foarte periculoase”, a declarat Ross Macleod de la RNLI.

Biroul britanic de meteorologie a declarat că furtuna Ciaran a fost o furtună de toamnă „destul de normală”, dar a precizat că, potrivit anumitor proiecții climatice, frecvența și intensitatea unor astfel de furtuni în timpul iernii ar putea crește.

Compania aeriană olandeză KLM a renunțat la sute de zboruri spre și dinspre Amsterdam, în timp ce trenurile internaționale din capitala olandeză spre Paris au fost, de asemenea, anulate, iar rutele de navigație din sud-vestul țării au fost închise.

Agenția meteorologică spaniolă AEMET a emis joi avertizări cod roșu pentru regiunile nordice Galicia și Cantabria, unde erau așteptate valuri de până la nouă metri.

La Pinilla, o stațiune de schi la nord de Madrid, și Estaca de Bares din Galicia au înregistrat viteze ale vântului de peste 150 de kilometri pe oră, a precizat AEMET.

Operatorul aeroportuar AENA a declarat că 18 zboruri din Madrid, Bilbao, Asturias, Vigo, La Coruna și Santander au fost anulate, după ce miercuri au fost anulate 21 de zboruri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău