Furtuna 'Snowzilla' a acoperit Coasta de Est a Statelor Unite cu un strat gros zăpadă (FOTO)

  • 23 Ianuarie 2016 18:45
Furtuna 'Snowzilla' a acoperit Coasta de Est a Statelor Unite cu un strat gros zăpadă (FOTO)

Zona de est a Statelor Unite ale Americii a fost acoperită sâmbătă, 23 ianuarie, de zăpada adusă de furtuna Jonas, poreclită 'Snowzilla'.

Furtuna Jonas a dus la întreruperea energiei electrice în numeroase locații și le-a obligat pe autorități să apeleze la ajutorul militarilor pentru deszăpezire, conform AFP.

Furtuna, care va continua de-a lungul acestui weekend, a provocat deja moartea a cel puțin 8 persoane, în special în urma unor accidente, conform presei americane.

De câteva zile serviciile meteorologice anunță sosirea acestei furtuni record, care lovește o mare parte a Coastei de Est a SUA, de la Washington până la New York. 'Vreau să mă exprim foarte clar pentru toată lumea. Ne pregătim să înfruntăm o furtună majoră pe care o considerăm foarte periculoasă', a declarat primarul orașului Washington, Muriel Bowser.

Aproximativ 85 de milioane de persoane, adică aproape un sfert din totalul populației SUA, ar putea fi afectate de viscolul supranumit de cotidianul The Washington Post 'Snowzilla', cu trimitere Godzilla, monstrul emblematic al cinematografiei. 

Conform previziunilor meteorologice, la Washington stratul de zăpadă va depăși 60 de centimetri. Ninsoarea va fi însoțită de vânt puternic, de până la 90 km/h și de valuri mari care amenință să inunde zonele de coastă. Poliția le-a solicitat locuitorilor din Washington să rămână în case până la trecerea furtunii. Atât Washingtonul cât și statele vecine, Virginia și Maryland, au fost plasate în stare de urgență.

Locuitorii capitalei, unde școlile au fost închise de vineri, și-au făcut aprovizionarea pentru acest sfârșit de săptămână, formând cozi lungi la supermarketuri.

În Virginia, guvernatorul Terry McAuliffe a mobilizat membrii Gărzii Naționale pentru operațiuni de deszăpezire și salvare. De asemenea, autoritățile au adunat 650.000 de tone de sare și 8 milioane de litri de soluție salină pentru degajarea străzilor.

Bill de Blasio, primarul New York-ului, a lansat vineri un apel la adresa locuitorilor metropolei de pe Coasta de Est a SUA solicitându-le să nu-și folosească mașinile în timpul viscolului așteptat la sfârșitul acestei săptămâni și să nu-și părăsească locuințele decât dacă este absolut necesar.

Ninsori puternice sunt așteptate la New York de sâmbătă dimineața, căderile de zăpadă urmând să continue până duminică, a anunțat de Blasio într-o conferință de presă. Stratul de zăpadă în metropola de pe Coasta de Est a SUA ar putea atinge 30 - 45 de centimetri grosime iar vântul va bate violent. 

'Nu ieșiți din case decât în caz de urgență', i-a sfătuit primarul pe newyorkezi. Intervalul de timp în care sunt preconizate cele mai puternice ninsori este de sâmbătă dimineață, de la ora locală 08:00, până la miezul nopții. 

Mii de curse aeriene au fost anulate, iar traficul feroviar a fost redus. Mai multe întâlniri sportive, în special meciuri din campionatul american de baschet, NBA, au fost amânate.

Dacă previziunile meteorologice se vor concretiza întocmai, furtuna Jonas se va plasa pe locul doi în ceea ce privește cantitatea de zăpadă căzută în 48 de ore asupra Washingtonului. Recordul este deținut de o furtună produsă în 1922 care a dus la depunerea unui strat de 66 de centimetri de zăpadă în 48 de ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău