Funcționarii publici riscă să piardă zilele de concediu nefolosite. Ce completări sunt propuse în Codul Muncii

  • 14 Noiembrie 2023 18:44
Funcționarii publici riscă să piardă zilele de concediu nefolosite. Ce completări sunt propuse în Codul Muncii

Funcționarii publici care nu vor folosi zilele de concediu de odihnă anual timp de doi ani, le vor pierde. Completări în acest sens la Codul muncii au fost propuse pentru consultări publice.

Mai exact, se propune ca zilele concediului de odihnă anual nefolosite după expirarea termenului de doi ani să se consideră stinse în cazul în care salariatul nu a beneficiat de concediul respectiv din motive imputabile acestuia. Angajatorul va fi obligat să solicite semestrial în scris utilizarea zilelor de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite de către angajat, în baza unui grafic stabilit, scrie Bizlaw.md.

În acest sens, autoritățile spun că vor să instituie mecanismul de descurajare a acumulării concediilor nefolosite prin stingerea zilelor de concediu de odihnă nefolosit din motive imputabile ale angajatului, în raport cu normele privind obligativitatea angajatorului de a acorda angajatului concediu anual de odihnă, conform unui grafic stabilit.

În prezent, Codul muncii prevede că este interzisă neacordarea concediului de odihnă anual timp de doi ani consecutivi, precum și neacordarea anuală a concediului de odihnă salariaților în vârstă de până la 18 ani și salariaților care au dreptul la concediu suplimentar în legătură cu munca în condiții vătămătoare. Totodată, nu se admite înlocuirea concediului de odihnă anual nefolosit printr-o compensație în bani, cu excepția cazurilor de încetare a contractului individual de muncă al salariatului care nu și-a folosit concediul.

Concediile de odihnă anuale pentru anul următor pot fi programate de către angajator de comun acord cu reprezentanții salariaților până la sfârșitul fiecărui an calendaristic. La programarea concediilor de odihnă anuale se ține cont atât de dorința salariaților, cât și de necesitatea asigurării bunei funcționări a unității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău