Funcția de mediator comunitar se confruntă cu o criză de finanțare din partea autorităților

  • 10 Noiembrie 2017 14:39
0%
00:00:00
00:00:00

Funcția de mediator comunitar, instituită în Republica Moldova în 2013 pentru a ajuta la integrarea mai eficientă a comunităților de romi, se confruntă cu o criză de finanțare din partea autorităților.

În prezent, activează numai 18 mediatori comunitari, deși ar trebui să existe în 44 de localități unde locuiesc mai multe persoane de etnie romă. Problema a fost discutată în cadrul primului Forum Republican al mediatorilor comunitari. 

Varvara Duminică este mediator comunitar în satul Chetrosu, raionul Drochia, și una dintre primele consiliere locale de etnie romă. Ea spune că fiind mediator comunitar, s-a implicat în soluționarea problemelor comunității de romi, iar acest fapt a ajutat-o să își înceapă și o carieră politică, în calitate de consilier local.

„Dat fiind faptul că romii sunt tratați diferit față de majoritatea cetățenilor, funcția de consilier local, funcția de consilier local mă ajută să fiu mai eficientă în soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii de etnie romă din satul meu”, a declarat Varvara Duminică.

Autoritățile locale trebuie ajutate să găsească bani pentru salarizarea mediatorilor comunitari, pentru că aceștia au arătat până acum că sunt necesari comunităților de romi, dar și comunității în general, a subliniat Marin Alla, de la Coaliția ”Vocea Romilor”.

„Autoritățile publice locale de nivelul unu sunt acele care trebuie să fie ajutate. Inclusiv autoritatea publică de nivelul doi, consiliul raional, trebuie să fie acela care lobează pentru autoritatea de nivelul unu ca să obțină acești bani și să fie soluționate problemele”, a spus Marin Alla.

Numărul mediatorilor comunitari a tot scăzut în ultimii ani, ajungând în prezent la numai 18, deși autoritățile din 44 de localități în care locuiesc mai mult de 150 de persoane de etnie romă și-au asumat responsabilitatea de a angaja în total 48 de mediatori comunitari. Salarizarea se face tot din resursele locale, care sunt limitate, iar unii primari și consilieri aleg să direcționeze acești bani spre alte necesități, a remarcat Vera Petuhov, director general adjunct al Biroului Relații Interetnice.

„Primăriile au lăsat în dezavantaj acești mediatori. Au transferat banii pentru ceva ce au crezut mai important decât problema romilor. Însă Guvernul și-a asumat răspunderea că etnicii romi sunt cea mai vulnerabilă pătură socială astăzi în Republica Moldova”, a declarat Vera Petuhov.

În prezent este examinată propunerea ca mediatorii comunitari să fie salarizați din bugetele administrațiilor raionale, nu din cele ale localităților, a mai spus Vera Petuhov.

Problema drepturilor persoanelor de etnie romă a ajuns în atenția Comitetului ONU privind Drepturile Sociale, Economice și Culturale, care s-a arătat îngrijorat că majoritatea funcțiilor de mediator comunitar nu sunt suplinite din cauza lipsei de fonduri și a voinței politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău