Fumul degajat de incendiile de vegetație din Australia își continuă deplasarea în jurul Pământului

  • 23 Aprilie 2020 11:00
Fumul degajat de incendiile de vegetație din Australia își continuă deplasarea în jurul Pământului

Fumul degajat în urma incendiilor de vegetație care au făcut ravagii în Australia în a doua parte a anului 2019 și începutul anului 2020 continuă să înconjoare globul terestru la aproape patru luni după ce s-a acumulat în atmosferă, potrivit oamenilor de știință, informează joi DPA, preluat de Agerpres.

Richard Querel, cercetător în cadrul Institutului național pentru cercetarea apelor și atmosferei din Noua Zeelandă (NIWA), a precizat joi, în cadrul unui comunicat, că detectarea unui nor de fum timp de peste 100 de zile este un fapt remarcabil.

Oameni de știință din diferite regiuni de pe glob au urmărit traiectoria norului de la formarea acestuia, în decembrie 2019, ca urmare a incendiilor de vegetație din Australia, care au devastat peste 12 milioane de hectare de teren.

Potrivit lui Richard Querel, este vorba despre unul dintre cei mai masivi nori de fum observați de sateliți la o altitudine atât de mare în stratosferă.

"Incendiile au fost atât de puternice, încât au proiectat aerosoli de fum și carbon în stratosferă, care s-au înălțat la circa 35 de kilometri deasupra Terrei", a declarat el.

Cercetătorul a mai precizat că, în punctul său maxim, norul principal de fum a avut circa cinci kilometri în înălțime și o lățime de sute de kilometri.

Fumul a înconjurat globul până în acest moment ''de câteva ori'', urme ale norului fiind detectate în prezent deasupra Americii de Sud, a mai spus Richard Querel.

Incendiile de vegetație au determinat de asemenea o creștere a valorilor de monoxid de carbon înregistrate la începutul acestui an, care se vor transforma însă, potrivit expertului neozeelandez, în dioxid de carbon pe parcursul a câteva săptămâni și nu vor avea un impact semnificativ asupra mediului.

"Un lucru important în legătură cu aceste valori de monoxid de carbon este că arată tocmai cât de ample au fost aceste incendii", a mai spus cercetătorul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău