Fumatul crește riscul îmbolnăvirii de COVID-19

  • 12 Aprilie 2020 17:41
Fumatul crește riscul îmbolnăvirii de COVID-19

Un studiu efectuat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) din Stockholm denotă că fumatul crește riscul de infectare cu COVID-19 și poate duce la apariția unor forme severe, și recomandă includerea fumătorilor, de rând cu persoanele în etate sau cu boli cronice pre-existente în categoria persoanelor vulnerabile în fața virusului. Studiile arată că fumătorii necesită îngrijire la terapie intensivă sau ventilație artificială de trei ori mai des decât nefumătorii.

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de la Chișinău, experiența Chinei, prima țară afectată de COVID-19, denotă că fumătorii au fost în categoria bolnavilor, predispuși la forme severe ale bolii. Cauza este că există o predispoziție a fumătorilor de a face astfel de infecții mai repede din cauza deficitului de apărare. Acest deficit creează nu doar un risc de boală crescut, dar induce, în același timp, o întârziere, o prelungire până la momentul vindecării.

Situația fumătorilor devine și mai complicate în condițiile în care orice afecțiune ce sporește necesitatea de oxigen sau reduce capacitatea organismului de a-l utiliza în mod adecvat va expune pacienții unui risc mai înalt al consecințelor pneumoniei virale bilaterale. Probabililtatea îmbolnăvirii fumătorilor cu COVID-19 crește exponențial și din cauza că  degetele (și posibil și țigările contaminate) vin în contact cu buzele, ceea ce sporește posibilitatea de transmitere a virusului de pe mâini pe gură.

Potrivit studiului cel mai bun mijloc de protecție este renunțarea la fumat. Este valabilă în acest caz axioma: cu cât se renunță mai devreme cu atât este mai bine și niciodată nu este prea târziu. Efectele oricăror altor remedii folosite, ca vitamina C sau preparate imunostimulatoare, sunt anulate de consumul tutunului, dacă acesta continuă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău