Frontera Resources va efectua explorări în R.Moldova pentru a găsi zăcăminte de petrol și gaze naturale

  • 03 Martie 2017 18:33
0%
00:00:00
00:00:00

În următorii cinci ani, o companie americană va efectua explorări în Republica Moldova pentru a găsi zăcăminte de petrol și gaze naturale. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi de către Guvern și reprezentanții companiei. Autoritățile sau asigurări că astfel R. Moldova va obține independență energetică, în timp ce experții sunt mai rezervați. 

Acordul semnat între Guvernul de la Chișinău și compania americană Frontera Resources prevede că în cazul în care va reuși să găsească petrol și gaze naturale, investitorul va obține dreptul să le exploateze timp de 45 de ani. Premierul Pavel Filip susține că astfel va fi asigurată independența energetică a țării și vor fi create noi locuri de muncă.

”Guvernul face eforturi pentru obținerea nu doar a securității energetice, dar și obținerea independenței energetice în anii următori, care să se reflecte în prețuri mai bune la energie, dar și la absența oricăror amestecuri geopolitice în Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip.

Compania care urmează să caute zăcăminte naturale în Republica Moldova efectuează astfel de lucrări de mai bine de 20 de ani, susține directorul Executiv al firmei, Steve Nicandros. 

„Explorarea noastră este pentru următorii 5-10 ani și este axată să ajute Republica Moldova să devină independentă în producția de gaze naturale”, a declarat Steve Nicandros.

Ministrul mediului Valeriu Munteanu dă asigurări că procesul de căutare și extragere a acestor zăcăminte nu comportă riscuri pentru cetățeni.

„Vreau ca cetățeanul R. Moldova să știe foarte exact că viața lui nu se va schimba, nu va curge nici gazul, nici petrolul gârlă și nu vor fi afectate terenurile agricole, vom trăi tot așa, chiar dacă în apropiere va fi o sondă”, a declarat Valeriu Munteanu.

Expertul în energetică, Ion Muntean, susține că inițiativa este una bună, dar are dubii despre cât de transparent va fi acest proces de căutare a zăcămintelor naturale.

„Problema este în modul în care se face și cât de transparent vor fi toate procedurile. Noi avem o companie care deja face extrageri în sudul R. Moldova, dar nu suntem siguri că ceea ce raportează această companiei este exact ceea ce se extrage. Nu cred că putem miza pe gazele naturale sau pe resursele care pot fi găsite în această zonă, nu putem miza pe o perioadă mai lună ca o soluție la fortificarea energetică a R. Moldova”, a declarat Ion Munteanu.

Compania americană urmează să facă lucrări de explorare pe 1/3 din teritoriul Republicii Moldova: de la Ungheni până la Basarabeasca. În Republica Moldova, procesul de explorare și extracție a gazelor naturale a început în anul 1995 când a fost semnat un contract similar, pe un termen de 20 de ani, cu o altă firmă americană. Contractul a fost însă reziliat, fără ca proiectul să fie dus la final. Potrivit presei, Guvernul de la Chișinău a motivat rezilierea contractului prin faptul că investitorul nu și-a respectat pe deplin obligațiunile. Ulterior, drepturile pentru exploatarea rezervelor de petrol și gaze din satele Văleni și Victorovca au ajuns la compania moldovenească „Valiexchimp”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,03 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău