Fraudele bancare în mediul online sunt în creștere, atenționează autoritățile responsabile din R. Moldova. În prima jumătatea a anului au fost sustrase 4,5 milioane de lei de pe conturile deținătorilor

  • 02 Noiembrie 2022 12:03
Fraudele bancare în mediul online sunt în creștere, atenționează autoritățile responsabile din R. Moldova. În prima jumătatea a anului au fost sustrase  4,5 milioane de lei de pe conturile deținătorilor

Fraudele bancare în mediul online sunt în creștere, atenționează autoritățile responsabile din Rep. Moldova. Pentru prevenirea tranzacțiilor frauduloase în spațiul online, Inspectoratul General de Poliție și Banca Națională a Moldovei au lansat astăzi o campanie națională de informare „Fii precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată!”, transmite Radio Chișinău.

Precauția pentru siguranța utilizării cardurilor de plată este necesară pentru prevenirea fraudele bancare. Posesorii cardurilor bancare sunt rugați să nu comunice mai multe date dacă au bănuieli cu privire la siguranța site-urilor sau veridicitatea mesajelor primite pentru efectuare de plăți în mediul online. Aceștia ar trebui să alerteze imediat autoritățile responsabile pentru a preveni fraudele în mediul online, a spus șeful Direcției Investigației infracțiuni informatice din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Iurie Roșca:

„Cetățenii trebuie să cunoască, cardul bancar este un instrument de plată personal. El nu trebuie dat altor persoane terțe. Acesta nu trebuie arătat altor persoane. Atunci când efectuează tranzacțiile în mediul online, să fie siguri să verifice acele web site-uri, acele platforme, acele forumuri pe care efectuează aceste tranzacții. În cazul în care apare oricare suspiciune este recomandabil să nu se efectueze această plată”, a spus Roșca.

Codurile personale nu trebuie divulgate nici persoanelor apropiate, a declarat șefa adjunctă a Direcției Comunicare și Educație Financiară de la Banca Națională a Moldovei, Ina Scerbaniuc:

„Să nu divulge nimănui codurile pe care le au pe cardurile de plată pe care le dețin, pentru că este o informație confidențială și personală. Chiar celui mai apropiat, nu este voie să divulgi sau să transmiți acest cod. După care, în cazul în care sunt apelați, sunt transmise sms-uri, sunt rugați să nu dea informații confidențiale pe care le dețin, și să adreseze, evident, băncilor licențiate care au emis aceste carduri”, a declarat Scerbaniuc.

Datele  statistice arată că în prima jumătatea a anului au fost sustrase  4,5 milioane lei de pe conturile deținătorilor de carduri bancare emise de băncile din Rep. Moldova. Potrivit legii, infracțiunea este pedepsită cu închisoarea pentru un termen de la trei la șapte ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-5,76
Fum
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău