Franța: Versailles și Luvru sting luminile mai devreme

  • 18 Septembrie 2022 17:50
Franța: Versailles și Luvru sting luminile mai devreme

După turnul Eiffel, a venit rândul palatelor Luvru și Versailles să devanseze stingerea iluminatului, o măsură ''simbolică'' ce are drept scop sensibilizarea populației în ceea ce privește criza energetică, a declarat sâmbătă ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, potrivit AFP.

„În această (sâmbătă) seară'', Piramida Muzeului Luvru va fi stinsă la ora 23:00 în loc de 01:00 dimineața, a declarat ministrul, ca parte din măsurile similare adoptate de municipalitatea Parisului, care a decis săptămâna aceasta să stingă mai devreme luminile tunului Eiffel și ale Hôtel de Ville. ''Vom stinge de asemenea luminile de pe fațada palatului Versailles la ora 22:00 în loc de 23:00 săptămâna viitoare'', a adăugat ea.

''Simbolurile sunt importante pentru sensibilizarea populației'', a estimat ea, adăugând că ''aceste măsuri simbolice'' nu sunt suficiente. A făcut apel la măsuri concrete suplimentare în vederea tranziției ecologice în muzee, cinematografe, teatre și ''ansamblul locurilor culturale din Franța''. Muzeul parizian Orsay spre exemplu ''a redus cu o treime consumul de energie doar prin schimbarea becurilor și prin trecerea la LED. Încercăm să facem acest lucru în toate muzeele'', a precizat ministrul. În ceea ce privește sălile de cinema, ''discutăm despre înlocuirea proiectoarelor''.

„Dacă vor trece pe proiectoare laser, pot reduce de șapte ori consumul de energie'', a mai adăugat ea. Prețurile la energie au explodat în ultimele luni pe fondul invaziei ruse în Ucraina, iar numeroase state, persoane fizice, companii și instituții publice caută soluții pentru reducerea consumului, transmite g4media.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău