Franța va furniza Belgiei 442 de blindate franceze în valoare de circa 1,5 miliarde de euro

  • 26 Octombrie 2018 16:33
Franța va furniza Belgiei 442 de blindate franceze în valoare de circa 1,5 miliarde de euro

Franța va furniza armatei belgiene 442 de blindate pentru o sumă de circa 1,5 miliarde de euro, a anunțat vineri ministrul francez al apărării, Florence Parly, informează agenția AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Într-un comunicat publicat la o zi după ce guvernul de la Bruxelles a anunțat că va achiziționa avioane de vânătoare americane F-35 în detrimentul avioanelor Rafale franceze, ministrul apărării al Franței și-a exprimat mulțumirea în legătură cu "această veste excelentă, atât pentru Franța, cât și pentru Belgia".

Acest acord, care a făcut obiectul unei "scrisori de intenție" în vederea unui "parteneriat strategic", semnată în iunie 2017, vizează achiziționarea a 442 de vehicule blindate ușoare multirol de tip "Griffon" și 60 de blindate de recunoaștere și de luptă de tip "Jaguar".

"Acest parteneriat inedit presupune de asemenea o parte operațională care să includă antrenamente, formare și menținerea în condiție operațională a echipamentelor respective", adaugă textul comunicatului.

Aceste blindate au fost dezvoltate în Franța în cadrul programului Scorpion pentru reînnoirea capacităților de luptă ale forțelor armate terestre ale Franței, program la care participă grupurile franceze Nexter Systems, Thales, Renault Trucks Defense și Safran pentru optoelectronică. Blindatele vor fi livrate Belgiei începând din 2025.

Guvernul belgian a anunțat joi că va achiziționa 34 de avioane de luptă americane F-35 Lockheed Martin, un contract estimat la 3,6 miliarde de euro. Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat regretul pentru această decizie, estimând că ea este "contrară din punct de vedere strategic intereselor europene". 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău