Franța trebuie să combată separatismul islamist, consideră Emmanuel Macron

  • 02 Octombrie 2020 14:18
Franța trebuie să combată separatismul islamist, consideră Emmanuel Macron

Franța trebuie să ''atace separatismul islamist'', un ''proiect conștient'' care vizează să ''creeze o ordine paralelă și să nege Republica'', a declarat vineri președintele francez Emmanuel Macron într-un discurs rostit la Mureaux, o suburbie sensibilă din regiunea pariziană, transmite AFP, preluat de Agerpres.

''Există în acest islamism radical (...) o voință revendicată de a afișa o organizare metodică pentru a încălca legile Republicii și a crea o ordine paralelă a altor valori, a dezvolta o altă organizare a societății'', a adăugat șeful statului francez, care a apreciat că islamul este ''o religie care trăiește o criză astăzi peste tot în lume''.

''Eu vreau să nu existe nicio confuzie, niciun amalgam, dar forța este de a constata că există un islamism radical care conduce la negarea Republicii'', a insistat Macron, citând în special ''deșcolarizarea copiilor'', ''dezvoltarea de practici sportive și culturale'' comunitare, ''îndoctrinarea, negarea principiilor noastre, egalitatea bărbat/femeie''.

Președintele Franței a anunțat mai multe măsuri cum sunt obligația oricărei asociații care solicită o subvenție publică de a semna o cartă de laicitate, o încadrare consolidată a școlilor private confesionale și limitarea strictă a pregătirii școlare la domiciliu.

Emmanuel Macron a apreciat totuși că autoritățile au partea lor de responsabilitate în fenomenul de ''ghetoizare'' a cartierelor. ''Am concentrat populații în funcție de originea lor, nu am recreat suficient mix, suficientă mobilitate economică și socială'', a spus el.

Cu același prilej, Macron a anunțat că interdicția asupra simbolurilor religioase, care afectează în special femeile musulmane care poartă eșarfe sau văluri, va fi extinsă și la angajații din sectorul privat care furnizează servicii publice.

Statul va avea, de asemenea, puterea de a interveni acolo unde autoritățile locale fac concesii inacceptabile islamiștilor, a spus Macron, care a menționat ''meniuri religioase'' în cantinele școlare sau acces segregat la piscine.

Acest discurs, extrem de așteptat și amânat de mai multe ori, intervine într-un context dificil după atacul cu armă albă comis în urmă cu o săptămână de către un tânăr pakistanez la Paris, în fața fostei redacții a săptămânalului satiric Charlie Hebdo, care în ianuarie 2015 a fost ținta unui atentat jihadist.

Un proiect de lege contra separatismului va fi prezentat la 9 decembrie în guvern, a precizat președintele Macron.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău