Franța susține că probele din atacul chimic din Siria dovedesc că guvernul a folosit gaz sarin

  • 26 Aprilie 2017 13:29
Franța susține că probele din atacul chimic din Siria dovedesc că guvernul a folosit gaz sarin

Probele obținute de serviciile franceze de informații arată că forțele loiale președintelui sirian Bashar al-Assad au folosit ''fără îndoială'' gaz sarin în atacul de la 4 aprilie din nordul Siriei, a anunțat miercuri ministrul de externe francez, Jean-Marc Ayrault, citând un raport declasificat, scrie Agerpres.

Atacul din orașul Khan Shaykhun a făcut 87 de morți, dintre care 31 de copii, și a determinat SUA să lanseze ca reacție un atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene, în primul său asalt direct asupra guvernului Al-Assad în acest conflict din Siria.

"Știm, din sursă sigură, că procesul fabricării mostrelor de gaz sarin colectate este tipic pentru metoda dezvoltată în laboratoarele siriene", a declarat presei Jean-Marc Ayrault.

"Această metodă poartă semnătura regimului și este cea care ne-a permis să stabilim responsabilitatea sa pentru atac. Știm, pentru că am păstrat mostre din atacuri precedente, pe care le-am putut folosi pentru comparație", a adăugat el.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a concluzionat la 19 aprilie că folosirea de gaz sarin în atacul de la Khan Shaykhun este ''irefutabilă''. SUA, Marea Britanie, Turcia și Franța au ajuns la aceleași concluzii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău