Franța și Italia au ratificat protocoalele de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei

  • 03 August 2022 11:07
Franța și Italia au ratificat protocoalele de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei

Parlamentul francez a ratificat marți protocoalele de aderare ale Suediei și Finlandei la NATO printr-un vot al Adunării Naționale, după decizia istorică a acestor două țări de a renunța la neutralitate ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Deputații francezi au adoptat textul cu 209 voturi pentru și 46 împotriva. Adunarea Națională (extrema dreaptă) s-a abținut, în timp ce Franța Nesupusă (stânga radicală) s-a opus.

Ministrul de externe Catherine Colonna a subliniat „decizia istorică majoră” a Suediei și Finlandei a căror „neutralitate a fost până acum un principiu cardinal”.

„Acest punct de cotitură survine după răsturnarea reperelor noastre geopolitice odată cu invazia rusă în Ucraina, recurgerea unei puteri la forța brută cu o violență nemaiîntâlnită, abuzuri, violuri, asasinate și deportări”, a subliniat șefa diplomației franceze.

De asemenea, ea a aminit că NATO reprezintă „o chestiune de apărare colectivă” și nu înseamnă „în niciun caz, a fi ofensiv”.

Tot marți, Camera Deputaților din Italia a aprobat un proiect de lege vizând ratificarea aderării Finlandei și Suediei la NATO, vot salutat de Giorgia Meloni, a cărei formațiune politică de extremă dreaptă, Frații Italiei, este considerată favorită la viitoarele alegeri.

Camera inferioară a parlamentului italian votat cu 398 de voturi pentru și 20 împotrivă în favoarea proiectului de lege ce urmează să fie supus acum votului senatorilor.

„În fața agresiunii ruse împotriva Ucrainei, consolidarea frontului european al Alianței este un pas important ce poate descuraja noile amenințări ruse”, a declarat Meloni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău