Franța și Germania i-au cerut din nou lui Vladimir Putin, ca "Rusia sa creeze condițiile necesare dialogului" în estul Ucrainei

  • 22 Mai 2019 08:13
Franța și Germania i-au cerut din nou lui Vladimir Putin, ca

Președintele francez, Emmanuel Macron și cancelarul german, Angela Merkel, i-au cerut din nou, ieri, președintelui rus, Vladimir Putin, ca "Rusia sa facă gesturile necesare pentru a crea condițiile favorabile dialogului" în estul Ucrainei, a anunțat Palatul Elysee, citat de AFP.

O convorbire telefonică dintre cei doi a avut loc la o zi după învestirea în funcția de președinte al Ucrainei a lui Volodimir Zelenski, care moștenește un conflict care a făcut peste 13.000 de morți în cinci ani. Acest război privează Ucraina de controlul asupra bazinului carbonifer și industrial Donbas și a unei părți din frontiera sa cu Rusia.

Kievul și occidentalii acuză Moscova că îi susține militar pe separatiștii proruși la conducerea acestor teritorii, lucru negat de autoritățile ruse.

Acordul de la Minsk, semnat la începutul lui 2015 sub egida Parisului, Berlinului și Moscovei, a permis reducerea intensității luptelor, fără să pună capăt conflictului ori să aducă o rezolvare politică.

Franța și Germania au condamnat la sfârșitul lui aprilie decizia Moscovei de a facilita acordarea de pașapoarte rusești locuitorilor din estul Ucrainei, decizie luată de Kremlin la trei zile după alegerea lui Volodimir Zelenski.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău